Alig maradt hátra idő meccsből, amikor az edző új kapust küld a pályára. Márton (Valcz Péter) egy harmadosztályú focicsapat cserekapusa, aki profi labdarúgói karrierről álmodik. Kedvenc elfoglaltságát munka után, hetente kétszer űzi, miközben felesége és kisfia otthon várja. A foci jelenti a szabadságot Márton számára, de feleségének még ennyi sem jut – mindketten az önállóságért küzdenek, miközben a családi felelősség háttérbe szorul.

Egy egész szezonnyi mellőzöttség után végre eljön a cserekapus nagy pillanata, ez azonban óhatatlanul magával vonja a kérdést: a foci, vagy a családja fontosabb a fiatal férj számára? Vékes Csaba (Hetedik alabárdos) kisfilmje a szabadságvágy és a másikhoz való tartozás fontossága közötti egyensúly megteremtésének lehetőségét járja körbe.

 Vékes Csaba rendező hatalmas focirajongó ,,Kiskorom óta szerettem volna focista is lenni, de a szüleim nem engedték, szóval más módszereket kell találnom, ha sok ember előtt gólt akarok lőni” - osztotta meg velünk arról, hogyan kötődik a labdarúgáshoz.

A Cserekapus megalkotásánál sokak gyakori álmából indult ki: ,,Az alapgondolat olyasmi volt, amiről nagyon sokan szoktak álmodozni, mint például győztes gólt lőni a VB-n. Ehhez kellett valami nagyon is életszerű, reális, már-már kispolgári akció, ami a legtöbb ember számára elérhető vagy megvalósítható. A kettőt kombinálva akartuk megmutatni, hogy az álmaink megtalálhatóak a hétköznapjainkban, csak picit jobban oda kell figyelni magunkra és a környezetünkre.”

Vékes Csaba rendező a forgatáson (fotó: Magyar Média Mecenatúra)

A kapus szerepében Valcz Péter látható, aki a rendező első és egyetlen választása volt a szerepre: ,,Tudtam, hogy jól véd, de bármikor bekap egy potyagólt.” A színművészeti óta ismerik egymást, később mindketten a Koma Bázisnál kötöttek ki, jelenleg pedig a Blue Duck Arts filmes műhelyhez tartoznak - a számos izgalmas filmterven dolgozó csapattal év elején beszélgettünk itt.

A mostantól online is megtekinthető Cserekapus először a 6. Friss Hús filmfesztivál programjában mutatkozott be. Vékes Csaba rendezőként és forgatókönyvíróként is dolgozott a kisjátékfilmen, amelyre 2016-ban nyert támogatást az MTVA Huszárik pályázatán. A főbb szerepeket Valcz Péter, Keszég László, Huzella Júlia és Tasnádi Bence alakítják. Operatőrei Petrik András és Kürti István, vágója Gotthárdi Balázs, a zenéjét pedig Márkos Albert szerezte.

Valcz Péter és Petrik András operatőr (fotó: Magyar Média Mecenatúra)

Vékes Csaba első egész estés filmje, a Filmalap Inkubátor Programjában készült Hetedik alabárdos 2017-ben került a mozikba. A rendező legutóbb a Csavargók című dokumentumfilmmel jelentkezett, amit a köztévén és az idei Magyar Filmhéten is vetítettek. Vékes jelenleg következő nagyjátékfilmje, a saját forgatókönyvéből készülő Az apád című vígjáték előkészítésén dolgozik, melynek társrendezője Scherer Péter lesz.