Ahogy a Vakondok dokumentumfilm sorozat korábbi részei, úgy Matusik Szilárd új filmje is az kivülálló számára egy kevésbé ismert magyar kulturális közegbe kínál páratlan betekintést. A Végigjátszás azt a 80-as évektől induló korszaszakot dolgozza fel, amikor hazánk kifejezetten nagyágyúnak számított a videójáték-fejlesztésben.

Akkoriban a videójátékok világa még távol állt attól a dollár-milliárdokat érő, a filmiparral is vetélkedő monstrumtól, amivé napjainkra kinőtte magát, mégis figyelemre méltó teljesítmény, hogy a vasfüggöny boldogtalanabbik felén elhelyezkedő, kicsiny ország a nyugat egyik kedvenc játékszoftver beszállítójává tudott válni abban az időszakban, amikor világszerte elterjedtek az otthoni számítógépek és játékkonzolok.

Mérő László a Vakondok 4-ben

A középpontban a legendás Commodore 64-es asztali számítógép áll. Az itthoni szakemberek autodidakta módon sajátították el a programnyelveket. A filmben számos visszaemlékezést hallunk arról, miként vették be magukat az elszánt amatőrök akár hetekre is kicsiny lakótelepi lakásokba, csak azért, hogy együttműködésre bírják a számítógépet. 

A magyar programozókat egyszerűen nem kötötték a hardware korlátai, mivel jobbára fogalmuk sem volt ezekről a korlátokról – olyan technikai bravúrokra voltak képesek, amelyeknek csodájára jártak a nyugati cégek, a vasfüggöny pedig garantálta, hogy semmi se szivárogjon ki a konkurencia számára.

A Vakondok 4. - Végigjátszás alább látható: 

A film mellé egy különleges werkfilm is elérhető, ez a Vakondok hivatalos honlapján tekinhető meg. A Vakondok 4-hez 40 órányi extra anyag készült, ezek az 1000 példányban megjelenő Blu-Ray kiadványon szerepelnek, ami közösségi finanszírozással valósult meg.