Nyirkos őszi és hideg téli estékre tökéletes program az otthoni filmnézés. Ehhez nyújt segítséget Lichter Péter legújabb könyve, amely 52 kultfilmet vesz sorba időrendben haladva a 2001: Űrodüsszeiá-tól a a tavalyi év végi listák állandó szereplőjéig, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét-ig (Good Time). Mérete és a kritikák hossza miatt bárhol és bármikor elő lehet kapni, buszon, az orvosi rendelőben vagy mondjuk lefekvés előtt az ágy mellől.

Lichter egyaránt ajánl közismert alkotásokat - a Szárnyas fejvadász, a Haláli hullák hajnala vagy a Drive szövegei új nézőpontokat adnak a kedvenceink műélvezetéhez -, de bátran nyúl olyan filmekhez is, amelyek csak kevés emberhez jutottak el. A legádázabb filmőrült is fog olyan címeket találni, amelyekről eddig még csak nem is hallott.

Sean Young a Szárnyas fejvadász című filmben (fotó: Warner)

A 52 kultfilm-be bele is lehet olvasni, a Magyar Narancs oldalán négy kritika jelent meg a könyvből. „Gyerekkorom egyik meghatározó moziélménye volt a 12 majom. Emlékszem, amikor tizenkét évesen kitámolyogtam a ma már nem létező Bartók moziból, minden porcikám azt kívánta, hogy újra átélhessem ezt a semmi korábbi moziélményhez nem hasonlítható két órát” - kezdett bele a szerző Terry Gilliam sci-fijének a dicséretébe. Ide, ide és ide kattintva olvashatod el a Begotten-ről, a Te meg én és minden ismerősünk-ről és A texasi láncfűrészes mészárlás-ról szóló szöveget.Ha meg szeretnéd nyerni a szerző által dedikált, 52 kultfilm – A Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig című könyvet, küldd el az alábbi kérdésre adott választ a filmhu@forum.film.hu e-mail címre.

Hogy hívják azt a színészt, aki magyarul szólalt meg a Szárnyas fejvadász című filmben?

A válaszokat november 4., éjfélig várjuk a tárgyban a következővel: 52 kultfilm játék. A helyes választ beküldők közül három szerencsést sorsolunk ki, akik gazdagabbak lesznek egy-egy 52 kultfilm című könyvvel, amelyeket a Scolar kiadó ajánlott fel. Egy játékos egy választ küldhet be, a nyertest e-mailben értesítjük!