A monográfia azokhoz is szól, akik még csak most ismerkednek A cápa és a Schindler listája rendezőjével, és azoknak is izgalmas olvasmány, akik együtt nőttek fel Spielberg filmjeivel, és a legapróbb részletekig fel tudják idézni Indiana Jones összes kalandját.

Steven Spielberg filmjei - A cápától a Schindler listájáig című könyv a magyar filmes szakirodalomban elsőként elemzi átfogóan a rendező eddigi életművét: az olvasmányos, gyakran személyes hangvételű esszék elsősorban a filmek gyártástörténetére, stílusára, az életmű visszatérő, tematikus motívumaira fókuszálnak, de a rendező életútja is gyakran visszaköszön bennük.

Steven Spielberg és Tom Cruise a Világok harca forgatásán

Nem véletlenül vált a filmtörténet egyik legsikeresebb rendezőjévé Steven Spielberg: ösztönös stílusérzékével már pályafutása kezdetén hátborzongató hatékonysággal tudta nézőit a moziszékekbe szegezni. A hetvenes évek óta generációk nőttek fel a filmjein izgulva: A cápa, az E. T., a Jurassic Park, a Ryan közlegény megmentése vagy a Különvélemény hatása máig nem fakult meg, a rendező legtöbb munkája akárhányszor újranézhető.

A monográfia kapcsán egy monumentális podcastben mélyedtünk el Steven Spielberg életművében. Lichter Péter mellett Kovács Gellért filmkritikus és Madarász Isti rendező vallott a Spielberghez fűződő szenvedélyes, rajongói kapcsolatukról.

Ha szeretnéd megnyerni a könyvet, válaszolj az alábbi kérdésre:

Steven Spielberg melyik mozifilmjét forgatta részben Magyarországon?

A helyes válaszokat 2020. szeptember 27., vasárnap éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Spielberg-játék. A győzteseket emailben értesítjük.