Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István - egyszerű magyar földműves - szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Nagy Dénes háborús drámája a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét nyerte el a Berlinálén, a Filmhu pedig beválogatta 2021 legjobb magyar filmjei közé. Zsigerig hatoló, elképesztően erős rendezői bemutatkozásnak neveztük, és többek közt dicsértük Dobos Tamás gondosan megkomponált, szürkés-barnás képeit, az amatőr szereplők letisztult alakításait vagy a film szikár realizmusát, amellyel a magyar hadtörténet egy dicstelen fejezetével szembesít.

A rendező komplex fénytörésben akarta láttatni a a 2. világháborúban szolgálatot teljesítő magyar katonákat: „A katona egyik társát meglövik, erre ő a frontvonalról hátrahúzva biztonságos helyre viszi a sebesültet. Hőstettet hajtott végre, mert megmentette egy bajtársa életét. És ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy még mi mást tettek a háború alatt. Igazságos akarok lenni. Nem félek attól, hogy a katonák által elkövetett háborús bűnökről beszéljek, de egyúttal arra is ki akarok térni, ha hőstettet hajtottak végre más helyzetekben.

Nagy Dénes által aláírt Természetes fény Blu-rayeket sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak az alábbi kérdésre. A lemezen a rendező Lágy eső című kisfilmje kapott még helyet extaként.

Hol forgatták a Természetes fényt?

A) Ukrajnában
B) Litvániában
C) Lettországban

A helyes válaszokat 2022. május 1. péntek éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Fény-játék. A helyesen válaszolók között 2 db, a Gamma Home Entertainment kiadásában megjelent Blu-rayt sorsolunk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük.