Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime, a Filmio és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Pacsirta

Hol és mikor? Filmio és október 6.

Vajkayék zárkózottan élnek, mindennapjaik abból állnak, hogy Pacsirtának becézett, szerencsétlen sorsú, felnőtt lányukat próbálják megóvni a külvilágtól. Amikor Pacsirta elutazik egy hétre, az idős házaspár hosszú idő után először kóstol bele a szabadságba. A kisváros társasági életébe sok év után visszataláló apával viszont elszalad a ló. Paczolay Béla tévéfilmje Kosztolányi Dezső klasszikus regényének cselekményét a '60-as évekbe helyezi, olyan színészekkel, mint Rancsó Dezső, Haumann Máté és Döbrösi Laura.

Szerencse lánya

Hol és mikor? Netflix és október 7. 

Jessica Knoll legelső könyve a magyarul is megjelent Szerencse lánya, mely 2015-ben felkerült a New York Times bestseller listájára, a könyvből pedig A szolgálólány meséje és a Sandman rendezője készített filmet Mila Kunis főszereplésével. Ani Fanelli sikeres írónő, hamarosan a New York Time magazin szerkesztőjévé léptetik elő. Szerető és jómódú vőlegénye van, életüket a munka és az összejövetelek teszik ki. Ani tökéletes élete akkor borul fel, amikor egy rendező felkeresi, hogy dokumentumfilmet forgatna a nő gimnáziumában történt eseményekről. Valami olyan szörnyűség történt Ani tinédzserkorában, amit a felnőttként teljesen elfojtott és egy új személyiséget épített fel magának, ami mindig tökéletesen működik. De mi lehet ez a szörnyűség és mi köze van Anihoz? Áldozat vagy tettestárs volt tinédzserként?

Az éjféli klub 1. évad. 

Hol és mikor? Netflix és október 7.  

Mike Flanagan (Mise éjfélkor, Álom doktor) az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb horror-filmes alkotójává érett, és ha újdonsággal jelentkezik, arra érdemes odafigyelni. Új sorozata öt halálos beteg fiatalról szól, akik egy szanatóriumban várják az elkerülhetetlent, és éjjelente összegyűlnek, hogy rémmesékkel szórakoztassák egymást. Felesküsznek rá, hogyha valamelyiküket eléri a vég, akkor az a síron túlról kapcsolatba fog lépni a többiekkel. Erre nem is kell sokat várniuk, mert a kisértettsztorikon kívül a régi épület sok veszélyes titkot is rejt.

Catherine Called Birdy

Hol és mikor? Amazon Prime és október 7.Lena Dunham új filmjének főhőse Bella Ramsey, aki a Trónok harcában Lyanna Mormontként lenyűgözte a világot és még csak épphogy tini volt. A Karen Cushman 1994-es regényéből készült Catherine Called Birdy-ben ismét kosztümöt húz és egy tinilányt játszik el, aki megküzd a nőkkel szembeni elvárásokkal a középkorban: apjának ellenszegülve nem akar férjhez menni, fiúkkal játszik, fára mászik és csínytevésekben vesz részt, a lányokat pedig arra ösztönzi, hogy tartsanak vele és törjenek ki a skatulyáikból. Az előzetest látva nagyon üdítő, humoros és egyben társadalomkritikus tinivígjátékra számíthatunk, amiben Ramsey ismét brillírozhat.

Babilon Berlin 4. évad

Hol és mikor? HBO Max és október 9.Több mint két év után végre visszatér Gereon Rath és Charlotte Ritter párosa, és velük együtt az utóbbi évek legjobb történelmi detektívsorozata. A pezsgő német fővárosban játszódó történet elérkezett a sötét 30-as évekig, a weimari köztársaság összeomlásáig, ahol a nácikat már csak egy hajszál választja el a totális hatalomátvételtől. Az izgalmas történelmi kontextus és noir elemek mellett a Babilon Berlin minden elemével beránt a városi forgatagba, ahol a bűnözés mellett az underground zenei közeg és az expresszionista film is a virágkorát éli. Szigorúan eredeti nyelven ajánljuk minden idők legdrágább német sorozatát, amibe bármikor érdemes belekezdeni.

Spencer

Hol és mikor? HBO Max és október 12.Az életrajzi filmek soha nem mennek ki a divatból, miközben egyre több alkotó próbálkozik szubjektív módon feldolgozni egy-egy ismert személy történetét. Ez sajnos csak keveseknek sikerül – lásd a Netflixes Szöszi kritikai reakcióit –, van viszont egy rendező, aki sajátos szemszögével rendkívüli módon képes bemutatni világhírű emberek alakját. Ő Pablo Larraín, aki Jackie Kennedy gyásza után Diana Spencer utolsó napjait festi meg, amit még walesi hercegnéként töltött. Kristen Stewart makulátlanul és megrendítően alakítja a tragikus sorsú Dianát, Larraín pedig fojtogató rémálmot csinál a látszólag meseszerű, de valójában velejéig rohadt és kizsigerelő királyi család karácsonyi hétvégéjéből.

A játszma

Hol és mikor? Filmio és október 13.


Amíg A vizsga szikár, néhány helyszínre korlátozott thriller volt, addig a ‘60-as évekbe helyezett folytatásában kinyílik a világ, a kémkedős izgalmakba pedig jóval több dráma vegyül. Ahogy a minőségi folytatások, úgy a thrillerek készítésében is jelentős elmaradása van a magyar filmiparnak, A játszma mégis mindkét akadályt megugorja. Lebilincselő módon ármánykodik benne Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, és az újonc Staub Viktória, Kulka János szereplésével pedig egy megható, személyes réteggel gazdagodik A játszma. 2022-ben többek között ezért a magyar filmért volt érdemes moziba menni, mostantól pedig kikölcsönözhető a Filmión.

Shantaram

Hol és mikor? AppleTV+ és október 14.


Az azonos című sikerregény 2003-as megjelenése után – amely egy ausztrál bankrabló szökését a börtönből, majd az új, indiai életét meséli el –, egy ideig úgy volt, hogy Johnny Depp főszereplésével készül belőle mozifilm. Végül sorozat formájában adaptálták, és Charlie Hunnam formálja meg a szökevényt. A könyv egyik fő erényének a nyolcvanas évek Mumbai-jának hiteles megelevenítését tartják, ezt remélhetőleg a feldolgozásba is átmentik. Új barátok mellett ellenségeket is bőven szerez a főszereplő Lin, kalandos életútja bizonyára fontos leckéket tartogat száműzetésről és újrakezdésről.