A királyi televízióban is, de legalább hét kereskedelmi csatornán is áldoznak a kulináris gyönyöröknek, azaz "élőben főznek" - időre, versengve. A licenc szinte mindenütt egy kaptafára megy: színes konyhasarok, ínyenc moderátor (belekérdez, belekóstol, belesegít, hajtja, méri az időt), egy vagy két szakács (konkurensek vagy egyikük unterman), tűzhelyek, makulátlan főzőedények, szerszámok, s persze a hozzávalók. A feladat adott: uszkve tizenöt perc leforgása alatt ínycsiklandó főfogást rittyenteni, körettel, salátával, ékítményekkel tálalva, hogy a moderátor és egyéb tévés slapajok neki foghassanak a menünek. Kvalitásos borral vagy aperitiffel öblögetve.

Némi turpisság hamar lelepleződik, hiszen a hozzávalók javarészét már bőven az adás előtt el/előkészítették. Lásd, mártások kikeverése, burgonya, rizs előfőzése, zöldségfélék hámozása, gyümölcsök mosása, előpúpozása, fűszerszámok porciózása, és így tovább. Ekként a magyar háziasszony elámuldozhat. Van min. Például az árakon: most 1 kg. eurouniós ízetlen cukkíni 96O forintba kerül. Azon, hogy idényjelleg ide vagy oda e terüljterüljasztalkákon díszeleg a friss rebarbara, rozmaring, bazsalikom, zsálya, szagosmüge, szarvasgomba, távolkeleti bambuszrügy, szójacsira, rák, angolna, márna, sőt a titokzatos vizigesztenye is. A főzőműveletek tisztaságán: itt a felütött tojás sohasem csöppen "mellé", a zsiradék nem fröccsen ki, a sütnivaló nem kozmál oda a serpenyő izzó lapjához.

Nemzetközi trend: a rajnavidéki szakács éppoly virtuóz módon szeletel, hámoz, aprít - beretvaéles nagy késsel - , mint a provence-i, a pádovai éppoly elegáns-szűkösen csippent piruló báránybordájára a parmezánból, mint a nizzai a kagylós Omlette Saint- Jacques-ra a hőn féltett ánizslikőrjéből. S a mi mestereink? - "végy 3 ujjnyi póréhagymát, 2 vékonyra metszett bacont, 8 csíknyi pulykamellet, evőkanálnyi olajat, kurta öntet fehérbort, csészényi tejszint, egy kanyarnyit a borsszóróból - összerottyintod s már kész is!"

A szervírozás színtiszta iparművészet. Méretes nagy tányérokon centrumba helyezik a kímélő sülteket, köréjük tili-toligatják az élénk színekben pompázó kalóriaszegény köreteket, övezik mártás -sávokkal, díszítik fűszernövény ágacskákkal - szinte vétek beletúrni, pláne belezabálni.

Kedvencem egy vándorutazó angolszász. ő a fenti műveletekből paródiákat csinál. Sört, pálinkát vedel, a fölös hulladékot félre dobálja. Legutóbb Grönlandon járt. Szabadtéren főzött - sütött. Levantei, balkáni ételeket olyan mirelit-félékből, amelyek a rideg szigeten, ahol csak hal és birka "terem", ismeretlenek. Mint az ellen-konyha misszionáriusa kedvet, étvágyat csinál a világvégén is.