Roy Andersson svéd rendező műve, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című film (En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron) nyerte el a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 71. velencei filmfesztiválon szombat este az Alexandre Desplat zeneszerző vezette zsűritől. Andersson szürreális jegyeket viselő filmje egy három részből álló sorozat záródarabja. A trilógia azt a kérdést járja körbe, hogy mit jelent embernek lenni. A filmet két magyar operatőr, Borbás István és Pálos Gergely fényképezte (Pálos Gergellyel készített interjúnkat olvasd el itt).

Nézz bele Andersson filmjébe!

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat az orosz Andrej Koncsalovszkij vehette át A postás fehér éjszakái című drámájáért. A legjobb színésznek és a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpit Saviero Costanzo olasz rendező filmjének, a Hungry Heartsnak a két főszereplője, az amerikai Adam Driver és az olasz Alba Rohrwacher kapta.

A zsűri nagydíját Joshua Oppenheimer The Look of Silence című, az 1960-as években Indonéziában, egy meghiúsult kommunista puccskísérletet követően végrehajtott mészárlásokról szóló dokumentumfilmje kapta. Kaan Müjdeci török rendező Sivas című, egy elhanyagolt, magányos fiú és egy kutya barátságáról szóló drámáját a zsűri különdíjával jutalmazták. A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést pedig Rahszan Bani-Etemad iráni rendezőnő filmje, a Mesék (Tales) kapta.

(Forrás: MTI)