Odakint tombol a hőség, és ha nem egy fagyosra hűtött moziteremben, hanem az otthon kényelmében akarjátok átvészelni a meleget, van pár tippünk a következő két hétre. A nyár általában egyet jelent az uborkaszezonnal, de úgy tűnik a streaming szolgáltatók nem pihennek, és július második felére is tartogatnak kultikus sorozatokat és pár izgalmas premiert is. 

A próba 

Hol és mikor? HBO MAX és július 15.


Nathan Fielder az utóbbi évek legfurcsább komikusa. A humora bizarr, a jelenléte feszengős, a rezdületlen arcát már-már kellemetlen nézni, mégsem bírjuk róla levenni a szemünket. A kanadai humorista kreatív producerként az utóbbi évek legjobb sorozatában, a John Wilson tanácsaiban is részt vett, de az HBO-tól most megkapta a saját groteszk kis játszóterét, ahol egy építőbrigád és egy csapatnyi színész segítségével lehetőséget nyújt a hétköznapi emberek számára, hogy egy tűpontosan kidolgozott próbafolyamat során felkészüljenek életük legfontosabb pillanataira. Furcsán hangzik? Nem csodálkozunk, A próbát nehéz körülírni, sokkal egyszerűbb, ha nem teszünk fel kérdéseket, és hagyjuk magunkat elmerülni Nathan világában.


Vészhelyzet 1-15. évad

Hol és mikor? HBO Max és július 17.


A tévétörténelem egyik legjobb sorozata a Vészhelyzet. Az orvos-sorozatok alfája és omegája, melynek mind a 15 évada felkerül az HBO Maxra. Zseniális színészgárda, nagyszerű karakterek, felejthetetlen főcím, elképesztően izgalmas rendezés, és persze felülmúlhatatlan magyar szinkron. Ugyan a 8. évad körül már sokat vesztett erejéből, érdemes 25 év után is újranézni a korai évadokat, mert még ma is rendkívül látványosak, izgalmasak és szórakoztatóak, még akkor is, ha egy mukkot sem értünk az orvosi szakszavakból.


Apám, Peckinpah (Peckinpah Suite)

Hol és mikor? HBO Max és július 19.

Sam Peckinpah önpusztító természete és viharos kapcsolata Hollywooddal legalább akkora figyelmet kapott az utóbbi évtizedekben, mint az életműve, amely a legnagyszerűbb amerikai rendezők közé emelte őt. A legújabb róla szóló dokumentumfilmben inkább a személyes szál dominál, lánya, Lupita Peckinpah utazik el a montanai Livingstonba, ahová a Vad Banda rendezője a hetvenes években vonult vissza. Milyen apa volt a Véres Samként is emlegetett filmes? Milyen emlékei vannak róla Lupitának, aki 12 éves volt, amikor az édesapja meghalt? Utólag közelebb lehet kerülni ritkán látott szülőnkhöz, ha felkeressük életének egyik fontos helyszínét? Csupa érdekes kérdés, melyekre remélhetőleg választ ad Pedro González Bermúdez dokumentumfilmje.


Céllövölde

Hol és mikor? Filmio és július 21.


Egy Feri (Lengyel Zoltán) nevű fiút letartóztatnak az apja (Kovács Lajos) meggyilkolásáért, amit a család egykori céllövöldéjéből származó puskával követett el. A kirendelt rendőrnyomozó (Nagy Feró) nem érti, hogy mi sarkalhatta a fiút a szörnyű tett elkövetésére, mivel a fiatal gyanúsított makacsul hallgat a kihallgatás során. Sopsits Árpád játékfilmjét valós események ihlették, a történteket viszont nem az egyértelmű módon meséli el: nem kronologikus sorrendben felvillanó, töredékes emlékképekből, fekete-fehér és barnás színezésű képsorokból áll össze a magyar fekete szériába sorolható bűntörténet.


A szürke ember (The Gray Man)

Hol és mikor? Netflix és Július 22.


Kezdjük a kedvcsináló részével: Ryan Gosling a szerepeit ügyesen megválogató filmsztárok közé tartozik, ráadásul négy éve nem jelentkezett új filmmel, kifejezetten kíváncsiak vagyunk, hogy áll neki a magára hagyott és a kollégái által üldözött titkosügynök szerepe. Chris Evans a tisztesség és a feddhetetlenség szobra volt Amerika Kapitányként, izgalmas váltás a karrierjében, hogy most egy pszichopata gyilkost játszik el. De mielőtt még mindenki nyúlna a távirányítóért, fontos tudni, hogy a Netflix legújabb megaprodukciójáról van szó, és bőven van rá esély, hogy ismét egy kisebb szigetország éves költségvetését pazarolták el egy sematikus, mindenféle egyéniséget nélkülöző akciófilmre.


Két elhatározás 

Hol és mikor? Filmio és július 28.

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna a Jób lázadása című filmjükkel váltak világhírűvé, közös életművük azonban már jóval az Oscar-jelölt együttműködés előtt, a hetvenes évektől kezdődött. A szociológiai dokumentumfilm fénykorában, 1976-ban készítették Két elhatározás című fikciós dokumentumfilmjüket, amely Veronika, az idős parasztnéni két célkitűzésén keresztül szól egy megszűnőben lévő életformáról. Veronika elhatározza, hogy önerőből előteremti a pénzt, hogy meglátogassa Londonban élő fiát, és hogy megműveli húsz éve elhanyagolt szőlőjét. Gyöngyössy és Kabay filmje mintaként tekint Veronikára, aki egy egész generáció fájdalmait, veszteségeit és erőfeszítéseit jeleníti meg a rendezőpáros kamerája előtt. 


Let the Wrong One In

Hol és mikor? HBO Max és július 29. 


Matt, a bolti árufeltöltő bátyja egy nap harapással a nyakán, és hullasáppadtan állít be hozzá. A tesó a vámpírizmus klasszikus jeleit mutatja, éledező vérszomja pedig egyre veszélyesebb. Mattnek így lassan el kell döntenie, hogy mi a fontosabb: a testvére élete vagy Dublin polgárainak épsége. Az ír alkotás ugyan címében az ünnepelt svéd vámpírdrámára utal (Let the Right One In, magyarul Engedj be!), de inkább a Hétköznapi vámpírok prolibb kiadásának ígérkezik, egy felvállaltan idiotikus, vérbő horror-komédiának, amitől nem kell többet elvárnunk a laza, nyáresti szórakozásnál.  


Cryptozoo

Hol és mikor? HBO Max és július 30.


Dash Shaw képregényíró és animátor, aki első nagyjátékfilmjét (My Entire High School Sinking Into The Sea) a saját konyhájában rajzolta. Második mozija a Cryptozoo, mely a Sundance-en debütált, ahol innovációs díjat kapott. A pszichedelikus film a 60-as években játszódik és egy csapat cryptozoo őrt követ, akik egy Baku nevű legendás álomevő lényt próbálnak befogni, miközben azon gondolkodnak, hogy a Bakuhoz hasonló mitikus lényeket állatkertben mutogassák-e, vagy pedig maradjanak a világtól elrejtve. Az X-men ihletésű animációban a kortárs midcult-filmek színészeinek hangjai szólalnak meg (Michael Cera, Zoe Kazan, Alex Karpovsky, Lake Bell), Shaw pedig egy őrületes világot hozott létre, ami nemcsak szórakoztató és látványos, de párbeszédre is ösztönöz. A futószalagon gyártott mainstream animációk között igazi üde színfolt a Cryptozoo