A Pannónia Movie Kft. által felújított és üzemeltetett Art+ mozi klubszerű vetítésekkel szeretne kedveskedni a közönségnek, ezért szeptemberben a rendező-operatőr, a fotóművész, a Balázs Béla Stúdió egyik vezéregyénisége és a televíziós szakember Sára Sándorra emlékeznek.

Sára Sándor a Pályamunkások korai sikere utáni években a Kádár-rendszer enyhüléséig rendezőként egyáltalán nem, operatőrként is csak elvétve tevékenykedhetett. Az alkotó főként férfisorsokról mesél filmjeiben, a front, a kényszermunkatábor vagy a huszárélet közösségbeli magányosságát dolgozza fel, de témái között az üldöztetéssel való szembenállás, vagy a szabadság keresése is helyet kap.

A csütörtökön kezdődő vetítéssorozatban a 80 huszár, a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán, a Tüske a köröm alatt és a Tűzoltó utca 25. lesz látható.


VETÍTÉSEK

Szeptember 7., 19:00
- 80 huszár
A Lenkey-huszárszázad történetét dolgozta fel Sára Sándor filmjében. Az ország határain kívül állomásozó huszárokat a hazaszeretet, a honvágy hazahozza annak ellenére, hogy ellenkező parancsot kapnak. Keresztülverekszik magukat az ellenséges vonalakon, menekülnek az üldözők elől, megküzdenek az éhséggel. Csak töredékük jut haza, és őket is a császári csapatok várják…
A film forgatókönyvírója, operatőre és rendezője Sára Sándor.

Szeptember 8., 19:00
- Feldobott kő
Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az '50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő "egyetemei". Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli.

Szeptember 9., 19:00
- Holnap lesz fácán
A térképen sem található dunai kis sziget kitűnő nyári búvóhelyül szolgál egy házaspárnak és egy tudósnak. De a kies helyet hamarosan felfedezik a kempingezők is, és egyre nagyobb tömegben szállják meg. Kozma, "a mindenről gondoskodó rendcsináló", hódolóitól körülvéve, a botcsinálta közösség fejévé nevezi ki magát.

Szeptember 10., 19:00
- Tüske a köröm alatt
A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is. A férfi megalázó tehetetlenségét látva Zsuzsa fellázad apja, egész addigi élete, környezete ellen…
A film 1988-ban többek között Karlovy Vary-ban kapott fődíjat.

Szeptember 11., 19:00
- Tűzoltó utca 25.
A Tűzoltó utcában éjszaka is bontanak egy házat. A mellette álló bérház lakói a hőségtől, zajtól, portól nem tudnak nyugodtan aludni, ezért álmokkal és víziókkal keveredett emlékeik képei villannak fel emlékezetükben. Együtt átélt évtizedek, családi történetek és a történelem. „Házunk a múlt egy darabja, az emberek, akik itt laknak, a múlt emlékeinek szövevényében élnek, életük legnagyobb döntéseit a háborús évek követelték tőlük, s emberségük, magatartásuk döntő próbái elé is akkor álltak” – írja Szabó István a film mottójában. Sára Sándor kamerája előtt különleges képek jelennek meg, melyeknek történetei időn és téren átlépve kapcsolódnak egymáshoz és egységes látomást alkotnak.

Forrás: MTI / borítókép: Tűzoltó utca 25.