Johnny Cupido frissen szabadul a börtönből, ahol két egész hetet töltött szerinte teljesen ártatlanul. Alig szívta tele a tüdejét friss levegővel, amikor elhatározza, hogy elkapja azt, aki a rácsok mögé juttatta. Johnny azonban nem egy magányos farkas típus, így a „kell egy csapat” szlogen jegyében hamarosan több félnótás haverja is csatlakozik hozzá, élükön a totál szerencsétlen Harryvel. Útjuk kínai klánok éttermén és illegális ketrecharcos viadalokon át vezet, majd egy balul sikerült túszejtésben csúcsosodik ki. Miközben persze megelevenedik az amerikai bűnügyi és akciófilmek összes toposza, kliséje és sablonja.

Itt van rögtön a banda nyomába eredő rendőrpáros, melynek egyik tagja a Columbo és Rambo filmes szerelemgyerekeként megelevenedő Crambo: ő a sztoriban a dörzsölt, tapasztalt, bunkó zsaru, aki mellé természetesen egy zöldfülű nyomozót oszt be a főnöke. Vagy a különböző hatáskörrel rendelkező és a bűnügyi helyszínelés jogát magának követelő nyomozók, akik végül a sliccük lehúzásával döntenek a vita végkimeneteléről.

Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja - előzetes

A Manieggs túlfeszített, erősen parodisztikus, tabudöntögető, időnként ízléstelen humora sokban a Family Guyt vagy a South Parkot idézi: így válhat a sztoriban az Alzheimeres nagypapából egy rockbanda pergőkezű dobosa, vagy a biztonsági rendszer rését kereső hacker egyik hatékony eszközévé a felláció. Ezek a jelenetek, ahogy a flashbackek egy része is, sokszor megtörik a ritmust, amely egyébként nagyban követi a zsáner követelte mintát. Akciók, üldözések, gyors vágások követik egymást, és hullanak a karakterek, mint a közmondásos legyek. Közben a CSI-sorozatoktól kezdve a Columbón át a Walking Deadig és a 300-ig egy-egy villanás erejéig egy csomó film felidéződik.

manieggs3 600

Igaz, az alkotók célja nagy eséllyel nem ez, sokkal inkább a műfaj örökösen ismétlődő elemeinek karikírozása volt. Ez a zsáner azonban a Manieggsnél nehezen behatárolható, az alkotók ugyanis a jelek szerint előszeretettel merítettek a mozis blockbusterekből éppúgy, mint a jelenleg is futó tévés bűnügyi sorozatokból, vagy a szépemlékű zs-kategóriás akciófilmekből - ráadásként a sztoriban még külön karaktert is szenteltek utóbbi műfaj állandó rosszfiújának, Danny Trejónak. A Manieggs története ugyanakkor a rengeteg geg mellett nem tud felülemelkedni a bűnügyi akciófilmek jól ismert fordulatokkal, csúcs- és mélypontokkal tűzdelt sémáján. Ami alapvetően nem baj, ugyanakkor egy kimondottan a paródiára, a sablonelemek kifordítására épülő alkotásnak végeredményben lehetett volna ilyen kifutása is. Ugyanígy jelzés nélkül marad a filmben az (ami akár egy poén szintjén is beépülhetett volna), hogy miért pont tojások szabadulnak ki és el, és lövik egymást halomra a sztoriban.

manieggs2 600

Ennek ellenére, aki bírja a Family Guy-os vonalat, az valószínűleg nem fog csalódni a Manieggsben, melynek zenéje külön említést érdemel (Milkovics Mátyás, Neo). Ráadásul a film tele van apró rejtett poénokkal, melyekhez elég bepillantani egy gyorsétterem drive-in ablakán, vagy akár feltekinteni a túszejtés központi helyszíneként szolgáló bank oszlopaira. De ezeket a poénokat mi végképp nem fogjuk lelőni.