A Hétköznapi kudarcok ötlete Klára Vlasáková forgatókönyvírótól származik, ez volt a diplomamunkája a prágai FAMU-n. Grosan Cristinát már ismerte korábbról, és azzal az ötlettel állt elő, hogy fejlesszék a történetet közösen tovább. Az aradi születésű Grosan Cristina először próbálta őket lebeszélni, hogy ne egy külföldi rendezőt kérjenek fel, azt gondolta, hogy az sok nehézséggel jár. „De a cseh filmalap nagyon nyitott volt az ötletre, és se írásban, se a tesztforgatáson nem vált valóra az, amitől tartottam” – számolt be a Filmhunak a pozitív fejleményekről. Most már a másik nyelven való rendezést is egy megugorható akadálynak tartja.

"A történet három karaktert követ, akik nem ismerik egymást, de többször összehozza őket a sors egy napon belül. Mindegyikük küzd valamilyen problémával a magánéletében, miközben a városban egyre több furcsa, megmagyarázhatatlan robbanás történik” – mesélte a rendező. A Hétköznapi kudarcok három főszereplője, Hana, Silva és Tereza különböző generációkhoz tartozik, van köztük tinédzser, és olyan is, aki a harmincas, illetve a hatvanas éveiben jár. A robbanások lehetőségek adnak majd számukra, hogy kilábaljanak megfeneklett életükből. A film olyan témákat érint majd, mint önmagunk elfogadása, családi viszonyok és a sztereotípiák elvetése – olvasható a Cineuropa cikkében.

Beata Kanokova a filmhez készült teaserben

A film nyelve a cseh lesz, túlnyomórészt cseh színészekkel forog majd, de Kerekes Vica is szerepelni fog benne. A Varga Katalin balladája, a Víkend és a Calibre című skót thriller operatőre, Győri Márk fényképezi a Hétköznapi kudarcokat, vágóként Meller Anna működik közre, mindketten a Legjobb dolgokon bőgni kell című filmen is együtt dolgoztak Grosan Cristinával.

A Hétköznapi kudarcok cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készül, eddig a cseh filmalaptól kaptak rá gyártási támogatást, de a többi országban is terveznek pályázni a koproducerek. Magyar részről a Laokoon Filmgroupot vezető Stalter Judit tartja kézben a filmet, ő volt a producere Grosan Cristina első egész estés filmjének.

A cseh producer, Marek Novák pszichológiai drámának nevezte a film műfaját, és hozzátette, „a háttere disztópiának tűnhetett korábban, de mára valósággá vált”. Biztos abban, hogy a film egyaránt tetszést fog aratni a fesztiválközönség, a művészfilmeket kedvelők és az igényesebb moziba járók körében. A forgatást 2021 tavaszán és nyarán tervezik megejteni, és 2022-es fesztiválokra szeretnék majd benevezni. Az angol címe: Ordinary Failures, a cseh pedig így szól: Běžna selhání.

A teaserből származó címlapfotón Kerekes Vica látható.