A legendás rendező a The New York Times szerdai online kiadásában idézte fel, hogy amikor a Warner Bros. a pandémia miatt 2020 végén közölte, hogy új filmjeit nemcsak moziban, hanem egyidejűleg az HBO Max steramingszolgáltatásán forgalmazza, úgy érezte, mintha a stúdió "a busz alá lökte" volna kollégáit. Kifizették őket, de a mozikba szánt filmjeiket a streamingplatformon láthatta a közönség - emlékeztetett rá.

A rendező elmondta: az idősebb, moziba járó korosztály eleinte biztos megkönnyebbült, hogy nem kell ragacsos popkornon lépkednie, ha egy filmet meg akar nézni, de aztán hiányozhatott nekik a közös mozizás élménye.

Steven Spielberg szerint a nézők ma akkor érzik úgy, hogy megérte beülni a moziba, ha a film megüt egy bizonyos mértéket. "A filmek dolga, hogy elég jók legyenek, hogy a nézők a végén ezt oszthassák meg egymással" - fűzte hozzá. A rendező szerint a mozizás melletti érv például, hogy Baz Luhrmann Elvis című filmjére idén már több mint százmillió dollárért váltottak jegyet Észak-Amerikában.

Spielberg ugyanakkor arról is beszélt az interjúban, hogy A Pentagon titkai című, 2017-ben bemutatott filmjét, amelynek főszerepeit Meryl Streep és Tom Hanks alakította, talán többen látták volna, ha egy streaming platformon debütál. Mint mondta, ha a pandémia után kapja a forgatókönyvet, és az Apple-nek vagy a Netflixnek forgatja le, sokkal nagyobb közönsége lett volna, mint a mozikban. Ennek a filmnek - mondta - "több millió ember számára volt mondanivalója, és mi soha nem tudtuk volna ezeket a milliókat a moziban elérni. A dolgok elégé megváltoztak ahhoz, hogy ezt mondjam".

Spielberg új filmje, a saját gyerekkora által ihletett A Fabelman család Amerikában november 23-án kerül a mozikba, itthon 2023. január 5-től lesz látható. 

Filmhu podcast #33: A nagy Spielberg-show

Mennyi ideig tud Steven Spielbergről beszélni három rajongó, akiknek a film teszi ki az életük jelentős részét, és gyerekkoruk óta a Cápa, az E.T. és a Schindler listája rendezőjének a bűvkörében léteznek? Kovács Gellért filmkritikus, Lichter Péter filmesztéta és Madarász Isti rendező esetében a válasz az, hogy a végtelenségig és tovább. A lelkesedésük mély tudással párosul, és a dicséretek mellett az amerikai sztárrendező gyengébb alkotásai mellett sem mennek el szó nélkül. A Filmhu podcast Spielberg-adása egy kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlható, személyes vallomásokkal megtűzdelt mesterkurzus.

Forrás: MTI / Címlapkép: Steven Spielberg