Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, a MAX, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. 

Ivan & The Parazol - Húszra lapot 

Mikor és hol? Július 1. és MAX

Az Ivan & The Parazol eddigi karrierje legnagyobb koncertjét adta a Budapest Parkban 2023 nyarán. Az erről készült koncertfilm már az első percekben berúgja az ajtót: a film elején a zenekar a Mocskos idők átdolgozásával robban be a színpadra, a szűk másfél órában pedig a saját nagy slágereik is felcsendülnek a Modernialtól a Together-ön át a Ha megnyitod a szíved-ig. A Halmos Ádám rendezte és Tóth Fabó által fényképezett, animációs elemekkel és interjúkkal is tarkított film egyedülálló betekintést nyújt a zenekar életébe, a felkészülés vidám és feszült pillanataiba is. "Nagyon remélem, hogy ma úgy mentek haza, hogy ez a Valhalla volt..." – mondja Iván a közönségnek, de a backstage-ben zajló előkészületekből az is kiderül, hogy a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert szeretett volna lógni az Ivan & The Parazol tagjaival, illetve hogy az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy van-e dobverő a színpadon. A Húszra lapot ideális bulifilm, miközben egy bensőséges portrét is fest az elmúlt évek egyik legnépszerűbb hazai zenekaráról.

Semmelweis 

Mikor és hol? Július 4. és Filmio

1847-ben a bécsi szülészeti klinikáról az a hír járja, hogy még az utcán is biztonságosabban szülhetnek a nők. A kórházban titokzatos járvány szedi az áldozatait az anyák között, és kizárólag egy magyar orvos, Semmelweis Ignác (Vecsei H. Miklós) mer szembeszegülni a korabeli orvoslás begyöpösödött elképzeléseivel, hogy megállítsa a haláleseteket. Egy fiatal osztrák bába (Nagy Katica) lesz ebben a társa, kapcsolatuk pedig románcá nemesedik. A lobbanékony természetű Semmelweis-nek azonban nem csak a kórokozókkal, hanem a tekintélyüket féltő osztrák feletteseivel is meg kell küzdenie. Koltai Lajos nagyszabású, dramatizált történelmi filmje látványosan kelti életre a 19. századi Bécset, miközben megígézi kórház életre-halálra menő tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket, és minden idők egyik legfontosabb orvostudományi felfedezésének is emléket állít.

Vörös szobák

Mikor és hol? Július 4. és Cinego

Ez a megrázó, erőszakos történéseket nem mutató, de épp eleget sejtető sorozatgyilkosos art-thriller nemcsak merész témaválasztásával, de rendhagyó nézőpontjával is kiemelkedik a fesztiválfilmek sorából. Ahogy kritikánkban is megírtuk, “a film fő vállalása, hogy belehelyezi a nézőt a sorozatgyilkosok iránt fanatikusan érdeklődő lányok világába. Izgalmas megközelítés, hiszen két olyan szereplővel kell mennünk, akik a megszokotthoz képest egészen másképp gondolkodnak egy ilyen ügyről. Így a Vörös szobák, bár explicit erőszakot nem mutat, a tárgyalótermi jelenetekkel, valamint később, a darkweb működését megmutató szekvenciákkal épp eleget sejtet ahhoz, hogy próbára tegye a lelket és a gyomrot is.” Pascal Plante társadalomkritikus hangvételű filmje amellett, hogy nyomasztó, remek vitaindító és a kizsákmányoló true crime-sorozatok korában nagyon is aktuális darab. Bár a hacker-szupermodell-szociopata főkarakter nem kifejezetten hiteles figura, a Vörös szobák már csak az őt mesterien megformáló Juliette Gariépy miatt is méltó a figyelemre.

Best of Friss Hús I-II.

Mikor és hol? Július 4-18. és Cinego

Egyik kedvenc magyar fesztiválunk a Friss Hús, amelyen magyar és nemzetközi kisjátékfilmek garmadát nézhetjük meg évről évre - idén már a 12. alkalommal. A nyár elején lezajlott eseményen hat szekció díjat at adtak át, de ezen dúl a diákzsűri, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, a magyar és a nemzetközi zsűri is több elismerést adott át. Ha valaki esetleg lemaradt az eseményről, vagy szeretné újraélni a feszitválhangulatot, most a Cinegon megteheti. A Friss Hús két Best of válogatásában a fesztivál legjobbjai érhetőek el, közöttük az Annesy-t frissen megjárt animáció, a Cipők és paták, vagy a legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek választott Diamon Beauty, amelynek főszerepében Nyertes Zsuzsa igazán nagyot alakított.

Babylon

Mikor és hol? Július 6. és Netflix

Az 1920-as évek dekadens Los Angelesében párhuzamosan próbál boldogulni egy feltörekvő színésznő (Margott Robbie), egy kiégő félben lévő sztár (Brad Pitt), és a filmiparba szinte véletlenül belekeveredő mexikói bevándorló (Diego Calva). Fékevesztett orgiák, kaotikus és veszélyes forgatások, szex, drogok és mozi. Damien Chazelle mindent egy lapra tett fel a Hollywood csillogó aranykorát és annak sötét mélységeit egyaránt megidéző, extravagáns és epikus hangvételű Babylonnal. Bár a jegypénztáraknál hatalmasat bukott az álomgyár kezdeti éveit monstre három órában, elképesztő sztárparádéval összesűrítő, Buzz Luhrmannt megszégyenítően extravagáns alkotás, afelől ne legyen kétségünk, hogy idővel valószínűleg el fogja nyerni az őt megillető kultuszt – és talán éppen a streaming fogja ehhez hozzásegíteni.

Címlapkép: Ivan & The Parazol - Húszra lapot / Fotó: MAX