Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Mesék a zárkából

Hol és mikor? Netflix és május 31.


Visky Ábel dokumentumfilmje az első magyar film, amely a járvány miatt nem moziban, hanem online debütált. Az Inkubátor Program keretében megvalósuló filmben börtönben lévő apák írnak meséket, melyek főhősei a saját gyerekeik. Ezekben a történetekben nincs határ: az apáiktól elszakított fiúk szabadon találkozhatnak, és olyan lehet a kapcsolatuk, amilyenre mindig is vágytak. Csak az a kérdés, hogy képesek-e átmenteni a valóságba is ezeket az ideális kapcsolatokat, vagy maradnak tovább a nehezen működő családi viszonyok.

David 

Hol és mikor? HBO GO és június 1.


Will Ferrell neve egybeforrt a bugyuta vígjátékokkal, miközben elképesztően jó drámai alakítást is tud nyújtani: emlékezzünk csak a zseniális Felforgatókönyvre (2006), amiben egy magányos aktakukacot játszik, aki egy író képzeletében találja magát, miközben ő épp a főszereplője halálán dolgozik. Ferrell most egy mindössze 12 perces kisfilm főszerepét játssza lehengerlően. A The Office-ból ismert Zach Woods rendezőként jegyzi a David című kisfilmet, melyben Ferrell egy pszichológust alakít. Az egyik betegével töltött alkalomkor rájuk ront a dühös, figyeleméhes fia és olyan mély (és abszurd) családi dráma kerekedik, hogy csak pislogunk: kiderül, hogy a pszichológusnak is vannak elfojtott érzelmei és van min dolgoznia a fiával való kapcsolatán.

HAB

Hol és mikor? Filmio és június 1.


Dóra, az egyedülálló cukrászdatulajdonos kénytelen összefogni egy idegen férfival és a különc szomszéd kisfiúval, hogy magukat családnak tettetve elnyerjék a munkahelyének fennmaradásához szükséges támogatást. A Kerekes Vica főszereplésével készült romantikus vígjáték tavaly a járványhelyzet miatt nem ért el annyi nézőhöz, mint amennyit megérdemelt volna, de az online premier alkalmából itt a tökéletes lehetőség a bájos cukrászmese bepótlására.

Szabadság – Különjárat

Hol és mikor? Netflix és június 1.


A készülőfélben lévő A játszma alkotópárosa, Fazakas Péter rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró akciódús történelmi filmjükben szokatlan szemszögből, egész pontosan a magasból közelítik meg az 1956-os eseményeket: egy boxbajnok, egy volt pilóta és gyárimunkás megpróbálnak eltéríteni egy belföldi repülőjáratot, hogy nyugatra szökjenek. A valós események ihlette thriller feszes tempót diktál a fellegek felett, főszerepben egy remek trióval, Tenki Rékával, Lengyel Tamással és Varju Kálmánnal. Ki tud erre nemet mondani?

Best of Friss Hús

Hol és mikor? Távmozi és június 2., Cinego és június 11.


Június 2-án ér véget a 9. Friss Hús, melynek elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A Friss Húson olyan menő filmek szerepeltek, mint a később Oscar-díjat nyert Mindenki, a cannes-i díjas Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációja, vagy a Berlinalén díjazott Solar Walk Bucsi Réka rendezésében. A nyertesek listája június 2-án derül ki, úgyhogy a részletes program is utána várható, de egy biztos: remek kisfilmeket láthatunk a Best of Friss Hús blokkban a Távmozin és a Cinegón is.

Tegnapelőtt

Hol és mikor: Filmio és június 3.


A legendás rendező és író, Bacsó Péter először maró szatírában dolgozta fel az ötvenes éveket (Tanú), majd a Tegnapelőtt című, önéletrajzi ihletésű drámában ábrázolta a kommunizmusba való átmenetet és a Rákosi-korszakot az apácaneveldéből kicsapott, a Rajk-perben hamis tanúvallomást tevő Dorottya személyes sorsán keresztül. A méltatlanul elfeledett filmben Igó Éva, Töth Tamás és Dörner György játsszák a főszerepeket, és fontos helyszín benne a korszak presztízsprojektje: Sztálinváros.

Sweet Tooth: Az agancsos fiú 1. évad

Hol és mikor? Netflix és június 4.


Előre sejthető, hogy a Sweet Tooth nem csak egy lesz a posztapokaliptikus sztorik hosszú sorában: főszereplője egy 10 éves kisfiú, aki történetesen egy félig szarvas, félig ember hibrid. A kis Gusnak el kell hagynia biztonságot nyújtó otthonát, majd egy magányos utazóhoz csapódik, akivel közösen próbálják túlélni a hatalmas erdőséggé változott Amerika veszélyeit. A DC-képregényen alapuló sorozat mögé csupa nagyágyú állt be, producere Robert Downey Jr, főrendezője pedig a kiváló thrillert, a Rideg világot (Cold in July) jegyző Jim Mickle.

Lisey története (Lisey’s Story)

Hol és mikor? Apple TV+ és június 4.


A chilei Pablo Larraín rendező igazából bármit csinálhat, mi azt megnézzük. Köszönhetően eddigi kivételesen erős filmográfájának (No, Neruda, Jackie és Ema). Ráadásul most Stephen King írófejedelem Lisey története című regényét adaptálta olyan sztárokkal, mint Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Clive Owen és Dane DeHaan. Az előzetes alapján hátborzongatóan erős hangulatra és nyugtalanító rejtélyek sokaságára számíthatunk, miközben Lisey szembenéz elhunyt férje démonaival és egy minden bizonnyal zakkant rajongóval.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Hol és mikor? HBO GO és június 4.


Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második nagyjátékfilmjét számos rangos fesztivál, többek közt a velencei és a torontói is beválogatta a programjába. A filmben Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Horvát Lili kimagasló minőségű filmet készített: csodálatos képekbe csomagolva képes átadni a szerelem megfoghatatlan érzését, és olyan könnyű belesüppedni az őszi melankóliát tükröző, titokzatos világába, mint egy puha kanapéba.

Pilátus 

Hol és mikor? HBO GO és június 6.


Az öregedés, a generációk közti szakadék és a felbomló családi kötelék visszatérő motívumok Szabó Magda életművében. Regényei közül külföldön is óriási népszerűségnek örvend a Pilátus, amit 12 nyelvre lefordítottak, a belőle készült tévéfilm-adaptáció pedig már a magyar bemutatója előtt meghódította a világot és esélyes lett a Golden Globe-jelölésre. Történetében a vidéken élő megözvegyült asszonyt a Budapesten élő lánya magához veszi, a gyökért vesztő asszony azonban se a nagyvárosban, se az elhidegült lánya életében nem találja a helyét.

Loki 1. évad

Hol és mikor? Disney+ és június 9.


Minden esély megvan rá, hogy ez lesz a Marvel-univerzum eddigi legfurcsább és legőrültebb vállalkozása. A Tesseract-követ elcsenő Loki az Idővariációs Hatóság ítélőszéke elé kerül. Választhat, eltörlik a létezését, vagy segít nekik rendbe tenni a megkavarodott időt. Lesz sok időutazás, pofozkodás, a Brazil világára emlékeztető irodahelyiségek, és egy új társ Loki mellé, Mobius ügynök (Owen Wilson), aki alaposan áttanulmányozta a csínytevés istenének eddigi életét, és úgy érzi, kordában fogja tudni tartani a mindenkit becsapó asgardit.

Kaméleon 

Hol és mikor? Cinego és június 10.


A 2000-es évek közepén nem állt jól a magyar közönségfilm szénája, azonba Goda Krisztina egy romantikus vígjátékkal (Csak szex és más semmi) és egy csavaros, romantikus thrillerrel is mérföldekkel javított a helyzeten: a Kaméleon főszereplője egy lehengerlően jóképű szélhámos, aki a férfiakat és nőket is magába bolondítja, és még humora is van. A simlis szerepét mintha csak ráöntötték volna Nagy Ervinre, nagyszerűen lavírozik a szende balerina (Hámori Gabriella) és a szenvedélyes orvos (Kulka János) meghódítása között.

 A listát Varga Dénes, Herczeg Zsófi, Pozsonyi Janka és Horváth Bálint állította össze.