Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Relikvia

Hol és mikor? HBO GO és május 16.


Néhány remek horror kisfilm után az ausztrál Natalie Erika James elkészítette bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a Relikviát, melyben otthonos terepen mozog: transzgenerációs traumákat dolgoz fel keserűen fullasztó légkörben, női szemszögből. A szinte egyetlen helyszínen játszódó film három generáció tagjairól szól: egy nő és a lánya a nagymama demenciája és egyre furcsább viselkedése miatt érkezik haza, ám a családi otthon rút veszélyekkel teli kísértetházzá válik, ami megpróbálja felemészteni őket. Az eredeti forgatókönyv egyébként annyira hasonlított Ari Aster zseniális Örökség című horrorfilmjéhez, hogy az alkotók úgy döntöttek inkább átírják, és így is remek elsőfilmes alkotás lett belőle.

 

Film Farm 2.

Hol és mikor? Cinego és május 20.

Május 27-én kezdődik a Friss Hús a legújabb magyar rövidfilmekkel, de már előtte is nézhetsz csupa nagyszerű hazai kisfilmet az elmúlt évek terméséből. Bekerült a Film Farm második válogatásába egy balatoni sci-fi (Záridő), Tóth Barnabás hidegháborús thrillerje (Van egy határ), egy radioaktív mese (A répa), illetve Stork Natasa arra ébred, hogy úgy tud focizni, mint Messi (A csatárnő bal lába életveszélyes). Az első adag már elérhető a Cinegón.


Wendy

Hol és mikor? Cinego és május 20.


Pán Péter varázslatos meséjét nem más gondolta újra, mint Benh Zeitlin, a lenyűgözően szép Messzi dél vadjai rendezője. A klasszikus történet modern feldolgozásában Péter és az Elveszett Fiúk helyett az otthonától elszakadó Wendyre helyeződik a hangsúly, az ő oldalán  ismerjük meg a titokzatos szigetet, a Fiúk otthonát, ahol sosem nőnek fel a gyerekek. Zeitlin egyszer már bebizonyította, milyen bámulatosan tudja a felnőttek csúf és fantáziátlan világából kiemelni a gyerekeket, és a Wendyben minden adott, hogy újra csodát tegyen.

 

Álommásolatok

Hol és mikor? Filmio és május 20.

Erdély Miklós, a magyar neoavantgárd mozgalom meghatározó művésze a Balázs Béla Stúdióban készítette filmes munkáit, melyek legjelentősebb darabja ez az 1977-es kísérleti alkotás. Fiatal szereplői előbb szóban idézik fel álmaikat, majd a kamera előtt próbálják rekonstruálni őket, amit egy furcsa beszélgetés követ egy idős férfi és egy pszichológus között. Mindez páratlan módon egyszerre szól a lélek mélységeiről és a filmnyelv sajátosságairól.


Ernelláék Farkaséknál

Hol és mikor? Filmio és május 20.


Négy szülő, két gyerek, egy lakás, egy nap és számtalan kiélezett konfliktus. Hajdu Szabolcs állami támogatás nélkül, diákjai és családja közreműködésével, a saját otthonában készítette el nagysikerű színdarabja filmes adaptációját, ami két díjat (legjobb film és férfi főszereplő) hozott haza Karlovy Varyból. Az Ernelláék Farkaséknál a 40-es generáció tűpontos közérzetfilmje, amiben a gyerekes magyar családok legfőbb problémái drámával, humorral és végtelen őszinteséggel kerülnek terítékre.
 

A halottak hadserege ( Army of The Dead)

Hol és mikor? Netflix és május 21.


Marcona zsoldosok akarnak párszáz milliót begyűjteni egy vegasi casino széfjéből, csakhogy a várost ellepték a szokatlanul szervezett élőholtak. Zack Snyder megalomán és pátoszos képregényfilmjeiről ismert, de karrierjét a Holtak hajnala meglepően élvezetes újrázásával kezdte, tehát ért egysmást a zombikhoz. Nem kell a fanatikusának lenni, hogy belássuk: ezúttal tényleg nagyszabású, bombasztikus, és kellőképpen agyatlan mókára számíthatunk tőle.


Master of None
 / 3. évad

Hol és mikor? Netflix és május 23.


Négy év kihagyás után új évaddal tér vissza Aziz Ansari és Alan Yang különleges hangulatú sorozata, amely a Netflix egyik első saját gyártású gyöngyszeme. Míg az első két évad a színészettel próbálkozó Dev (Aziz Ansari) New York-i életét követte, a visszatérő részek főszereplője a korábban mellékszereplőként feltűnő Denise lesz, akit Lena Waithe alakít. Az öt új rész Denise és felesége házasságát és a gyerekvállalásra való felkészülésüket követi. Lena Waithe a Master of None-ban nyújtott munkájával egyszer már történelmet írt: ő az első fekete nő, aki vígjátéksorozat írásáért Emmy-díjat kapott 


Ghost Lab

Hol és mikor? Netflix és május 26.


Thaiföld az ázsiai horror-mezőnyben Japánnál és Dél-Koreánál jóval kevesebb figyelmet kap, pedig számos hátborzongató gyöngyszem (pl.: Shutter, 4BIA, Inhuman Kiss) született már náluk. Az még elválik, hogy a Netflix kórházban játszódó horrorja bekerül-e a fenti sorba, mindenesetre az alapszituáció izgalmas: két orvos megszállottan bizonyítani próbálja a szellemek és a túlvilág létét, a kísérleteik viszont kezdik átlépni a hippokratészi eskü korlátait.

 

A legyőzhetetlenek

Hol és mikor? Filmio és május 27.


A Veszélyes vizeken című vadvízi thriller magyar változata Szlovéniában játszódik, és Meryl Streep helyett Sztarenki Dóra játssza a vagány, a természet elemeivel dacoló főhőst. Madarász Isti tévéfilmjében egy fiatalokból álló baráti társaság rafting túrára indul. Szerelembe esnek, szorosabbra fonódik a barátságuk, és újabb és újabb kihívások és sorscsapások érik őket a vadonban. További szerepekben feltűnik Szabó Simon, Fehér Balázs Benő és Mátyássy Bence.

 

Éden

Hol és mikor? Netflix és május 27.


Senkit ne tévesszen meg az Éden cím, nem Kocsis Ágnes új filmje kerül fel a Netflixre, hanem Yasuhiro Irie japán rendező legújabb sorozata, melyben az Éden nevű várost csak robotok lakják, megalkotóik eltűntek. Két karbantartó robot véletlenül felébreszt a mélyálomból egy kislányt, aki miatt megkérdőjelezik az addigi hitüket, miszerint az emberek egy tiltott, ősi mítosz alakjai, és elkezdik titokban felnevelni a gyereket. Aztán persze a tinilány kíváncsiságát nem lehet megállítani, és útnak indul, hogy felfedezze ősei kilétét. Irie egyébként olyan kultanimék animációján dolgozott korábban, mint a Tekkon Kinkreet és Cowboy Bebop, leghíresebb saját sorozata a Fullmetal Alchemist: Testvériség című anime.

 

Kojot

Hol és mikor? Cinego és május 27.


Kostyál Márk pörgős thrillerje, a Kojot támasztja feltámasztja a vadkeletet. Misi, a nagyvárosi ficsúr megörökli nagyapja vidéki házát és meggyőzi feleségét, hogy újítsák fel a roskadozó vittyilót. Ám Tűzkő távolról sem egy barátságos vidéki kisváros, a helyi akarnok vasmarokkal uralja a környéket, a polgármester a zsebében, a rendőrséget pedig verőlegényeknek használja. A környékről már sikerült kivásárolnia vagy elkergetni minden telektulajdonost, az áhított termál fürdő útjába csak Misiék háza áll, aki történetesen nagyon ragaszkodik újdonsült otthonához. A konfliktus elkerülhetetlen, Misi pedig nem veszi észre, hogy sokkal többet veszthet, mint a megboldogult nagyapapa romos házikóját.