E heti vendégszerzőnk, Szabó Kimmel Tamás nagyot megy. A kaposvári születésű színész jelenleg Török Ferenc zseniális 1945-jén kívül Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című krimijében is szerepel, és hátra van még Csupó Gábor rendezése, a Pappa Pia. Alább Szabó Kimmel ajánlóját olvashatjuk.

„Elsőként Török Ferenc 1945 című, új filmjét ajánlanám. Emlékszem, úgy 15 éves lehettem, amikor Kaposváron láttam Feri Moszkva tér című filmjét. Nagyon meghatározó filmélménye volt ez a kamaszkoromnak, rengeteget idézgettünk belőle még évekkel később is a barátaimmal. Aztán később jött a Szezon, amit szintén imádtam - én minden nyarat a Balatonon töltöttem, biztos ezért volt annyira ismerős ez a világ.

 

Amikor behívtak az 1945 castingjára, alig akartam hinni a fülemnek. Feri nekem adta Jancsi szerepét. Hatalmas ajándéknak tartom, hogy az 1945 okán a magyar filmművészet olyan ikonikus alakjaival dolgozhattam, mint többek között Ragályi Elemér. Mindenkinek ajánlom a filmet, mert rólunk és nekünk, magyarokról szól, egy borzasztó időszakban.

Szántó T. Gábor olyan szívbe markoló történet írt, Feri pedig annyira ízlésesen és okosan készített belőle filmet, hogy bátran állíthatom, így, a harmincas éveim elején: a Moszkva tér óta ez a legmeghatározóbb filmélményem.

A másik, amit ajánlani szeretnék az Aranyélet. A legjobb magyar sorozat, amit valaha láttam, kiváló alakításokkal. Aki teheti, nézze meg!”

Fotó: Pozsonyi Janka / Filmhu