A feltörekvő filmkészítőknek és kritikusoknak megrendezett Talent Sarajevo programot 10 éve indították el, a februárban zajló Berlinale Talent párjaként. Rendezők, forgatókönyvírók, producerek, színészek és újságírók mellett filmtervekeiket pitchelő fiatalok vesznek részt előadásokon, vetítéseken és egyéb közös programokon. A meghívott előadók palettáján Cannes-ban díjazott rendezők, dokumentumfilmesek, és nagy tapasztalattal rendelkező újságírók szerepelnek, akikkel számos lehetőség nyílik beszélgetni társaságban, és kettesben is.

A szarajevói nemzeti színház a fesztivál legfontosabb helyszíne / Fotó: Pozsonyi Janka (Nézz még több fotót a fesztiválról!)

A fesztivál programjába beválogatott kisfilmek mellett (amikről beszámoltunk korábban), a Talent programban Breier Ádám filmrendező, az előadók közt pedig Gazdag Gyula erősíti a magyar csapatot. A Balázs Béla stúdió oszlopos tagja, a Sípoló macskakő, Bástyasétány 74’ és a Társasutazás rendezője, emellett a UCLA egyetem volt oktatója, egy több napos filmkészítő workshopot vezet idekint a fiataloknak – a beküldött forgatókönyvek közül hármat forgatnak le ezen a héten, külön előadásokon és gyakorlatokon foglalkozva a fejlesztéssel, castinggal és technikai próbával.

Idén 22. alkalommal rendezik meg a fesztivált / Fotó: Pozsonyi Janka

Újságíróként persze a saját csoportunk programjába látunk bele a legjobban, a szoros program miatt szinte lehetetlen átnézni a többiek gyakorlataiba. Két szakavatott, fesztiválokon megedzett újságíró mentorálásával, a mi feladatunk természetesen az előre összerakott filmes program megnézése, és két angol nyelvű kritika megírása, amit a hét folyamán fogunk összerakni, megbeszélni, a javaslatok alapján átszerkeszteni, majd publikálni a fesztivál egyik partner-oldalán. Sokat beszélgetünk a filmkritika szerepéről a közösségi médiában, írási technikákról, tapasztalatokról és persze az itt látott filmekről, a hét második felében egy rádiós workshopon is részt veszünk majd.

Szombat reggel személyesen köszöntötte a Talent Szarajevó fiataljait / Fotó: Pozsonyi Janka

A legnagyobb főhajtást természetesen az idén életműdíjjal jutalmazott Robert De Niro kapta, akivel az első napon személyesen is volt szerencsénk találkozni. Egy emberként pattant fel a 70 fiatal, amikor a reggeli közben odahozták közénk egy köszöntés erejéig, ráadásul a fesztivál igazgatója éppen a mi asztalunkhoz vezette őt oda, így még egy névvel és országgal ellátott bemutatkozásra is volt idő, mielőtt továbbterelték a színház felé.

A teltházas beszélgetésen a színész ikonikus szerepeiről volt szó / Fotó: Pozsonyi Janka

Az ezután tartott teltházas beszélgetésen karrierje csúcspontjairól, a két általa rendezett filmről (a Bronxi mese és Az ügynökség), a 40 éves Taxisofőr kulisszáiról, és néhány egyéb ikonikus szerepéről kérdezték, a 73 éves színész pedig arra is talált alkalmat, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás egyik lehetséges nyertesét, Donald Trumpot kritizálja. A fesztivál második feléről, és a látott filmekről is hamarosan beszámolunk.