A szarajevói fesztivál Docu Rough Cut Boutique nevű szekciójába az utómunka fázisában lévő, pontosabban a rough cutig, azaz nyers vágatig eljutott dokumentumfilmeket válogatnak be, minden évben ötöt, és adnak szakmai segítséget a produkció befejezéséhez. Bakony Alexa Colors of Tobi című dokuja ebben a workshopban szerepelt, és a CATS&DOGS és a HBO EUROPE díját nyerte el, mindkettő 2000 euro pénzjutalommal jár.

A Docu Rough Cut Boutique díjairól ők döntöttek: Laurien Ten Houten, az IDFA Industry & Docs értékesítési menedzsere, Hanka Kastelicová, a Documentaries HBO Europe alelnöke, Catherine Le Clef a Cats&Dogs alapítója és elnőke, Cristian Nicolescu, a Digital Cube társalapítója és Brigid O'Shea, Dok Leipzig Industry vezetője. A Colors of Tobi korábban az Egy fiú címen futott.

Bakony Alexa (fotó: Székely Robert)

Bakony Alexa filmjének főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében él a családjával egy kis faluban. Tóbiás édesanyja és családja mindent megtesz, hogy támogassák őt. A dokumentumfilm a szülő-gyerek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A filmterv 2016-ban a Filmalap Inkubátor Programjának szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján elnyerte a Filmalap támogatását. Bő egy éves fejlesztést követően a film gyártása 2018-ban kezdődött a Filmfabriq produkciójában. A filmet élénk nemzetközi érdeklődés övezi, a Sundance Institute is támogatta, a tavalyi év végén az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Rough Cut Screening nevű pitchfórumán is vetítették.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon. Alkotótársai – Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó – ugyancsak az SZFE-n végeztek. A Colors of Tobi producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor (Filmfabriq), társproducere Romwalter Judit (Sparks).

Gyimesi Anna (fotó: Nicholas Bouchez)

Gyimesi Anna Affrikáta című kisfilmterve első díjat nyert a Talents Sarajevo Pack&Pitch fórumán, ezzel automatikusan meghívást nyert a jövő évi Cinelink Industry Days-re, amely a fesztivál kísérőprogramja. A CINELINK-díjat odaítélő zsűri a következő tagokból állt: Kathi Bildhauer, a Berlinale Talents - Project Market koordinátora, Asja Krsmanović, a szarajevói fesztivál kurátora, Yoel Meranda producer és Ivana Pekušić producer.

Gyimesi Szász János és Janisch Attila osztályába járt az SZFE-n, a Pack&Pitchről elmondta, hogy nagyon intenzív műhelymunkaként élte meg: "Az volt a cél, hogy a 6-7 filmtervet az ötnapos workshop során pitchelésre alkalmas állapotba hozzuk a mentoraink segítségével, majd ezt a Talents Sarajevo résztvevői és a zsűritagok előtt előadjuk. A workshop célja a szóbeli pitchre való felkészítés mellett egy úgynevezett one-pager létrehozása, volt különös hangsúlyt helyezve a logline-ra, szinopszisra és a director's intention-re." Élvezte a közös munkát, a vírushelyzet miatt viszont online rendezték meg a workshopot, és a pitchelés is furcsa élmény volt, mert egy kamerához beszélt és nem láthatta a közönséget.

A vírushelyzet miatt online tartották a workshopokat (fotó: Talents Sarajevo Facebook)

Az Affrikáta főhőse, Klára (49) két lányt nevel, egyedül. A nagyobbik lány, Léna (17) mozgáskorlátozottsága a nőt egy magát teljesen feladó életvitelbe sodorja, ami saját és kisebbik lánya, Gréti (14) igényeinek értelmetlen elhanyagolásába torkollik. Amikor a nő lányaival utószezonban nyaral egy vízparti településen, a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi, Márk (24) érkezése zavarja meg. Klára mélyre fojtott vágyai felszínre kerülnek, a találkozás pedig rádöbbenti Klárát a saját maga által választott életvitel fenntarthatatlanságára. "A szülő-gyermek viszonyban fellépő féltékenység és düh tabusított, ami pedig tabu, arról mindenképpen beszélni kell" - mondta el Gyimesi, miért tartja fontosnak az Affrikáta témáját.

A film producere Felszeghy Ádám, gyártója az Umbrella, operatőre Pálos Gergő lesz, dramaturgja pedig Danszki Fruzsina. A terv tavaly nyert FilmJuson, szerepelt a Friss Hús pitchfórumán is, jelenleg folyamatban van az elbírálása a Filmintézet kisjátékfilm-pályázatában.

borítókép: Colors of Tobi (fotó: Táborosi András)