Azt mesélted egy korábbi interjúban, hogy Szász Attila egyike azoknak a filmrendezőknek, akik a legközelebb állnak hozzád. Miből fakad ez?

A maximalizmusából. Abból, hogy nagyon odafigyel a részletekre, hogy nagyon jó ízléssel nyúl a témákhoz, hogy jól vezeti a színészt. Utóbbi nagyon ritka ebben a szakmában, inkább színházban találkozni ilyen rendezőkkel. Azt gondolom, hogy erre születni kell, mert azt nem lehet megtanítani valakinek, hogy ennyire nyitott legyen a színész felé, hogy azonnal megtalálja hozzá az utat. Attila tudja, mi az az egy mondat, amivel pontosan rá tud rakni egy vágányra úgy, hogy utána egész nap nem is kell instruálnia.

A rendezői látásmódja azért teszik, mert amennyire mély, annyira populáris, jól vegyíti a kettőt. Ez eredhet abból, hogy filmkritikus volt, és abból is, hogy őrült filmrajongó, akárcsak én. Ez egy nagyon jó találkozás volt, már A berni követ-nél is. Az Apró mesék biztos, hogy egy olyan mérföldköve a közös munkánknak, amire világéletemben büszke maradok. Remélem, hogy egyszer ezt is tudjuk még überelni, ha lesz kedve újra velem forgatni.

Szabó Kimmel Tamás és Egyed Attila / Forrás: Vertigo Media

Az Apró mesékben egy szélhámost játsztol. Vérbeli antihősként indul ez a figura, mi volt a benyomásod róla, amikor először kézhez kaptad a forgatókönyvet?

Nagyon szerettem. Köbli Norbi megsúgta, hogy rám gondolt miközben írta, Attila viszont kikötötte, hogy ő ettől függetlenül szeretne castingolni. Ezt respektáltam, nem is szeretem, amikor csak úgy odadobnak egy szerepet azzal, hogy tessék, ez te vagy. Amikor viszont megkaptam a forgatókönyvet, másfél óra múlva úgy raktam le, hogy ''Jézusom, de király!”, láttam magam a jelenetekben. Nyilván minden színésznek maga felé hajlik a keze, de Hankó Balázsként nem is tudtam mást elképzelni. Voltak még olyan jelenetek, amik az antihős-jellegét tovább erősítették, picit sajnálom is, hogy kimaradtak a filmből, mert szeretek ilyen trógereket játszani.

 Mivel volt súlyosabb a film eleji bűnlajstrom?

Az első lány, akit Kiss Diána Magdolna alakít, miután előadtam neki a sztorit a férjéről, kiféle menet még a nehezen összekuporgatott pénzét is megpróbálja a kezembe nyomni. Közben hallani a kislányát: „Anya, éhes vagyok!” Odanézek, de azért elteszem a pénzt.

Ez valóban durvább, utána sokkal nehezebb lett volna elnyerni a néző szimpátiáját.

Igen, de innen szép nyerni! A filmet megnézve azt éreztem, hogy nem is hiányzik belőle. Pont azon a vékony pengeélen táncol a figura, hogy még meg tudod szeretni, tudsz vele menni, bírtam benne az atipikus-hőssé válás útját.

Szabó Kimmel Tamás, Tóth Bercel és Kerekes Vica / Forgatási fotó: Skuta Vilmos, Apró mesék Facebook

A film több műfaj határán mozog, ugyanannyira nevezhetjük akár romantikus drámának, mint thrillernek vagy film noirnak, Köbli Norbert szerint pedig egyenesen western. Szerinted melyik áll a legközelebb az igazsághoz?

Mindegyik és valahol egyik sem. Egy jól adagolt keverék, amiben egyik műfaj sem nyomja agyon a másikat. Nem nagyon láttam még ilyen filmet, és ezt nem csak azért mondom, mert most itt ülünk és ezt kell promózni. Volt olyan jelenet, ami olyan volt, mintha a Hét mesterlövészben lettünk volna, az eleje meg egy klasszikus 40-es évekbeli film noir. Azon is ledöbbentem, hogy az archívokból összeállított főcím milyen profin átmegy a saját felvételeinkbe. Az elmúlt tíz évben nem volt olyan magyar film, ahol a CGI ne szúrt volna rögtön szemet, ez viszont kivétel.

Én a szarvassal való találkozásnál nem tudtam elsőre eldönteni, hogy valódi-e, vagy komputer animáció. Gyanús volt, hogy olyan szelíden álldogált ott.

Az egy valódi szarvas volt, de nem volt olyan szelíd. Szegénnyel sokat kínlódtunk, állandóan elfutott, és mindig fél órába került visszacsalogatni. De egy nagyon profi stáb terelgette, különböző kajákkal próbálták idomítgatni. Eredetileg úgy volt, hogy közelebb lesz az orrához a kezem, de annyira nem lehetett kezelni, a filmben egy kicsit nagyobb lett a távolság, kicsit furán is néz ki, hogy miért akarom megfogni onnan. De végül azért ügyesen meg lett oldva.

Mi a helyzet a takaros kis erdei kunyhóval? Ez egy valódi házacska volt, vagy csak díszlet?

Ott csak a helyszín az igazi, oda húzták fel a házat. A többhetes erdei forgatásunk szinte végig arról szólt, hogy melyikünk fog majd itt lakni, annyira vonzó volt részleteiben. Valcz Gábornak, a film látványtervezőjének a munkája, olyan volt, mint egy Lego-ház, az oldalát fel lehetett nyitni, a tetejét el lehetett húzni, hogy minden szögből lehessen forgatni benne. A forgatás után viszont szétbontották és elvitték valahova.

Molnár Levente, Szász Attila és Nagy András operatőrrel / Forgatási fotó: Skuta Vilmos, Apró mesék Facebook

Milyen volt Kerekes Vicával párt alakítani?

Jó volt. A könyvben is éreztem, hogy tök jó páros van írva, nagyon szépen és finoman volt ábrázolva az egymásba szeretés és az utána való bizalmatlanság lelki folyamata. A filmet nézve én elhittem.

A szibériai jelenetek is nagyon meggyőzőek voltak, tényleg úgy tűnt, mintha a fagyhalálodon lennél.

A Tátrában vettük fel, azért lett kiválasztva ez a helyszín, mert gyönyörű hegyek ölelik körbe. Amikor viszont elkezdtünk fogatni, hatalmas köd szállt le, így semmi sem látszik belőle. Mínusz egy fok volt, szélgép fújta a havat a szemembe, ott mendegéltünk az autentikus katonaruhában, meg a régies, bőrtalpú cipőben. Egy fél nap után becsempésztem a jelmez alá egy melegítőszálas kabátot, meg a cipőmet is lecseréltem egy melegebbre. Sajnos bordó volt, így körbeszallagoztuk fekete tape-el, hogy ne látszódjon, de Attila mondta, hogy az egyik felvételben mégis benne maradt, utólag kellett kiretusálniuk. Iszonyatosan fáztam, volt hogy hét és fél órát álltunk egyhuzamban a hóban, egyszer el is vesztettem a türelmemet, amit amúgy végig nagyon ügyesen tartottam.

Forrás: Vertigo

Jobban igénybe vett, mint az éjszakai párbaj a tóban?

A fóti tó sem volt finom. Tíz fokos és közben jéghideg esőgépet toltak az arcunkba. Kaszkadőrök is birkóztak helyettünk, de egyszer nekünk is meg kellett csinálnunk az egész verekedést, hogy lehessen ide-oda vágni. Ilyet még nem csináltam, azt éreztem, hogyha ettől lesz jó, akkor hajrá.

Sok közös jeleneted van az elsőfilmes Tóth Bercellel, aki a kisfiút alakítja. Adtál neki jótanácsokat?

Tanácsokat nem, de próbáltam segíteni. Az első filmje volt, de már a castingon is látszódott, hogy nagyon top lesz. Volt olyan, hogy magasan vitte a drámai jelenetet. Nagyon ügyes, jó humora van, közben magában hordozza a tizenegy éves gyerekek szeleburdiságát.

Borítófotó: Pozsonyi Janka