A szürrealitásban lubickoló kisfilm főhőse egy Tilda nevű kislány, aki saját emlékképeit éli újra furcsa víziók sorozataként. Családjának titkokkal teli története bontakozik ki előttünk, Tilda szerettei allegorikus köntösben vonulnak fel az álomszerű képeken: a cirkuszi sellőként dolgozó nagymama, az érzéki vágyaktól fűtött édesanya, és a rinocérosz alakjában megjelenő, erőművész édesapa kísérti a kislányt látomásaiban.

A Sellők és Rinocéroszok alkotója, Traub Viktória 2008-ban végzett a MOME Animációs szakán, diplomamunkája az egy cseppnyi univerzumba ellátogató Eső volt, 2013-ban pedig a népmesei motívumokban bővelkedő Vastojás-sal jelentkezett. A 2017-ben bemutatott Sellők és Rinocéroszok a Média Mecenatúra Program támogatásával készült, forgatókönyvírói a rendező mellett Gergely Dorka és Dus Polett.


A kisfilm előzetese

A 15 perces animációs rövidfilm Indiából a 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, Kaliforniából pedig a Women’s Film Festival Legjobb Animáció Díját hozta el. Idén augusztus elején a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon szerepelt, legközelebb pedig a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztiválon fog versenyezni – ha itt is sikerül elhódítania a díjat, azzal megnyílik az út számára az Oscar-jelölés felé is.

2018. szeptember 09. (vasárnap) 

Sellők és Rinocéroszok (r.: Traub Viktória / 23:20 /m2 Petőfi tv (ism.: szeptember 10. 04:00)