A Megdönteni Hajnal Tímeát egy Amerikában őshonos, főként altesti poénokra épülő tinifilm-sémát adaptál a kelet-európai lelkületű, családalapítás előtt álló harmincasok szürkeségbe hajló hétköznapjaira. Az eredmény egy könnyed és szórakoztató film, amelyben nemcsak a magyar romantikus vígjáték fellendülésének esélye rejlik, hanem egy újfajta Csányi Sándor-Schell Judit párost kitermelő fiatal színészgárda lehetősége is.

Az eddig főleg reklámfilmeket jegyző Herczeg Attila első nagyjátékfilmje minden olyan elvárásnak megfelel, amit a szinopszis, az előzetesek és a plakátok támasztanak: van benne szex és szerelem, félreértésekből adódó helyzetkomikum, elbaltázott próbálkozások, segítőkész barátok, egy tettre kész zsaroló, és az újrafelhasznált csomagolásból következve küzdelmes happy end. A Megdönteni Hajnal Tímeát legalább olyan sztereotip film, mint amilyennek a címszereplőt tartják, akik nem ismerik.

megdonteni4 600

Szabó Simon Bögöcsként

A 15 éves osztálytalálkozóra hazatérő, külföldön befutott sztár, Tímea (Osvárt Andrea) már gimnáziumban is a figyelem középpontjában volt, nem csoda, hogy még ennyi idővel később is trófeát jelent az osztály legkanosabbjának, Bögöcsnek (Szabó Simon). Bögöcs, aki nemcsak a film antagonistája, de egyben narrátora is, éppen rajtakapja és levideózza vágyai tárgyát egy öltözőben lefolytatott intim helyzet közben az osztály legjókisfiúsabb tagjával, Danival (Simon Kornél), amivel alkalma nyílik megzsarolni őt közelgő esküvőjének tönkretételével, hacsak nem szervez le egy pásztorórát a hőn áhított Tímeával. A film első negyedórájában megismerjük az alapkonfliktust, ami után kezdetben Dani és legjobb barátja, Gábor (Lengyel Tamás) sikertelen kísérleteit látjuk a telefonon rögzített bizonyíték megsemmisítésére, majd a páros kiegészül a bájos Virággal (Jordán Adél), aki pszichológus foglalkozásából adódóan komolyabb szintre emeli a két férfi gyermeteg próbálkozásait.