Február végén érkezett a szomorú hír, miszerint hosszan tartó betegséget követően, életének 87. évében elhunyt Berek Katalin. A kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésznek, a nemzet színészének alakításait olyan filmek őrzik az útkornak, mint a Kis Katalin házassága és az Örökbefogadás. Márciusban a Mozgókép Mestere, Kovács András filmrendező hagyott itt bennünket. A Kossuth-díjas és kétszeres Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művésznek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Hideg napok, Falak, A vörös grófnő és A ménesgazda. Kovács András életének 91. évében járt.

Kovács András (1925-2017)

Schubert Éva, kiváló színművésznő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje júliusban hunyt el. A színpadi szerepekben is gazdag karriert maga mögött tudható színésznő több mint hetven nagyjátékfilmben és tévéfilmben szerepelt, ám legtöbben mégis a Szomszédok című sorozat Lillácskájaként ismerhették. Augusztus elején váratlanul elhalálozott Vásári József színművész, Hajdú Szabolcs rendező színdarabjainak és filmjeinek gyakori szereplője, akit legutóbb a november végén bemutatott Férfikor című filmben is láthattunk. Lorán Lenke alig pár hónappal korábban ünnepelte 90. életévét, ám a nyár folyamán búcsút kellet vennünk a Jászai Mari-díjas színésznőtől, érdemes és kiváló művésztől is. Bár elsősorban színpadi szerepeiről volt ismert, a színésznő számos magyar filmben és tévésorozatban is szerepelt, többek között a Dollárpapában, az Állami Áruházban és a 7-es stúdióban.

Lorán Lenke (1927-2017)

Augusztusban, 73 éves korában elhunyt Király Jenő, Balázs Béla-díjas filmesztéta, egyetemi oktató, a műfaji film szakirodalmának egyedülálló alakja, akinek hiánypótló életműve felbecsülhetetlen a magyar film számára. A hónap végén nehéz szívvel számoltunk be a rendezőnagyság, Makk Károly halálhíréről. A Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint a Liliomfi, a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, az Elveszett Paradicsom, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka, vagy az Egymásra nézve (1982) és még számos feledhetetlen filmalkotás.

Makk Károly (1925-2017)

A magyar animáció legendás alkotójától, Nepp Józseftől októberben búcsúztunk. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt, a Macskafogó forgatókönyvíróját és a Mézga család rendezőjét életének 84. évében érte a halál. Az év végét megelőzően, karácsony előtt egy nappal érkezet hír Mata János animációs és televíziós rendező haláláról. A Pannónia Filmstúdió egykori munkatársa rendezőként olyan népszerű rajzfilmsorozatok alkotója volt, mint a Kukori és Kotkoda, valamint a Mikorbi

Nepp József (1934-2017)

Nyugodjanak békében!