Tóth Barnabás egy nagyjáték-, és számos rövidfilm rendezője, emellett gyermekkora óta színészkedik is egészen kis korában feltűnt az Eldorádóban, A legényanyában és a Gyerekgyilkosságok egyik főszerepében is. Első nagyjátékfilmjének címe Rózsaszín sajt, de legtöbben gazdag rövidfilmes munkásságáról ismerik olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a (terep)Szemle (2004), Egy szavazat (2006), az utóbbi évek egyik legnézettebb és legnépszerűbb rövidfilmje, az Újratervezés (2012), és a legutóbbi, Hajdu Szabolcs főszereplésével készült Van egy határ (2017). Ezen a héten friss magyar filmeket, egy egysnittes csodát, egy nosztalgia-hullámot meglovagoló Trainspotting 2-t, két sorozatot és egy varázslatos rövidfilmet ajánl.

Még játsszák néhány helyen a Brazilokat okos, bátor és szórakoztató film egyben. Színvonalas a képi munka, tempós, trendi a vágás, sűrű és fordulatos a sztori és rengeteg, rengeteg ismerős arc még a legkisebb szerepekben is. Vagy, ellenkezőleg, frissen felfedezett, tehetséges amatőr szereplők bukkannak fel. Süt a filmről, hogy jó hangulatban, jó kedvvel (és rengeteg munkával) készítették az alkotók. És ami a legfontosabb: érvényes, aktuális a világa, "üzenete" csúnya szóval, abszolút megérinti a nézőt így még egy társadalmi missziós, de legalábbis kommunikációs feladatként is megállja a helyét.

Simonyi Balázs ULTRA című filmje az HBO-n és hamarosan a mozikban is megy. Rengeteg közös munka és hosszú barátság köt össze minket, illetve asszisztense voltam ebben is szóval abszolút elfogulatlanul mondhatom hogy zseniális mű született. 5 futó portréja, akik az Athén-Spárta gyilkos 246 kilométeres távon állnak rajthoz de nem egymással, hanem saját démonaikkal versenyeznek. Külső-belső spirituális út gyönyörű felvételekkel, monológokkal, flash-backekkel, maraton életre-halálra avagy a hosszútávfutók magányossága.

Trainspotting 2 annak, aki látta ez egyet és annak, aki nem (értelmezhető anélkül is). Annak, aki szerette, és annak aki nem (nagyon más és mégis hasonló). Ezer dolog miatt ajánlom: mert Danny Boyle, mert szuperül van megírva, mert alkotó még nem használt ilyen kényelmesen 20 éves archívokat a szereplőiről, mert megint parádés a zene, mert iszonyú izgalmas és energikus, mert megint összefoglal egy generációs életérzést - sajnos már a negyvenesekét....és ezeket a mindig tökéletes angol színészeket is öröm nézni.

Victoria ez a film még akkor is nagyszerű, ha eltekintünk attól, hogy TÉNYLEG egyetlen snitt, miközben 2 óra 20 perc a hossza, sok szereplős, sok helyszínes, akciódús. Minden van benne: romantika, dráma, bankrablás, buli, intim jelenet és tömegjelenet, egyetlen berlini éjszaka és reggel. Hibátlan szereplőgárda, csodás zene és megint csak: lélegzetelállító operatőri munka.

The Crown a The Queen óta kitüntetett figyelemmel olvasom a II.Erzsébetről szóló híreket, most már egy TV-sorozat is kényeztet. Itt forgatták nemrég Pesten a második évadot (a nyolcadik részben még egy nyúlfarknyi szerepben fel is tűnök, ha nem vágnak ki), így még csak az első elérhető, de nagyon látványosan van megcsinálva (állítólag minden idők legdrágább tévés sorozata, ez esetben Netflix), érzelmi hullámvasút pedig épp csak a koronázásig jutunk el az első 8 rész alatt.

The Jinx ez a 6 részes HBO mini-doku sorozat egyszerűen lebilincselő. A milliomos Robert Durst-ről szól (kicsit olyan, mint Trump, a családjáé a fél Times Square), akit többször is perbe fogtak az utóbbi évtizedekben különböző gyilkosságokért, vagy épp piti bolti lopásért (!!). Ő maga kérte magáról ezt a sorozatot (!), és olyan dolgok történnek a forgatás közben, ami túlzás nélkül TV-történetté emelik az amúgy is lélegzetelállítóan kivitelezett, hátborzongató alkotást.

És végül a The Showreel 15 perc, lehetetlen spoiler nélkül beszélni róla, de úgy ahogy van, költészet."