filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Tóth Tamás: Ennek a tervnek volt esélye a megvalósulásra, mivel az induláskor ehhez a produkcióhoz tudtam komoly baráti segítséget, alkotótársakat találni.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

T.T.: Az indiai operatőr-társamat közös ismerősök útján, hosszas utánjárással találtam meg, a társ-forgatókönyvírómmal régóta barátok vagyunk, a többi munkatársamat örömteli, véletlen találkozásoknak köszönhetően toboroztam. Stábunk nagyon kis létszámú volt.

{extrainfo}
filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

T.T.: A felét sikerült összegyűjteni a megálmodotthoz képest. Magyar részről az MMKA pályázatán elnyert összeg volt meghatározó. Külföldi partnereim számos szolgáltatással szálltak be. Saját kis gyártó cégem erőn felül teljesített.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

T.T.: A dokumentumfilm főszereplője, aki azelőtt kamerát sem látott, a forgatás közben lassan színésztehetséggé vált.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

T.T.: A két hónapos forgatás előtt egy nappal csúnyán megfáztam és csak a forgatás után egy nappal gyógyultam meg. Ez alatt Észak-Indiában, a helyszínen, nyolc fokról harmincnyolc fokra emelkedett az átlaghőmérséklet.


filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

T.T.: Ilyen szemle még sohasem nem volt. A filmekről a figyelmet jócskán eltereli a legnagyobb kérdés: Mi lesz a magyar film sorsa? A kiemelkedő filmek érdekelnek, amelyek ”bizonyítják a létjogosultságukat”. Többet ezek közül már láttam. Kíváncsi vagyok, jönnek-e a már bemutatottak mellé más, igazán új gondolatokat feldolgozó remekek.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

T.T.: Ez nem merül fel kérdésként bennem.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

T.T.: A legjobb talán: „Nem a tanítvány szolgálja a Gurut, hanem a Guru szolgálja a tanítványát!”


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

T.T.: Dokumentumfilm készítése során teljesen más a jelenetek felvételi módja, igaz a Guru játékfilm is egyben, mégis mást jelentett a snittek ismétlésének száma. Nálunk csapó sem volt. A legszebb felvett pillanatok megismételhetetlenek voltak.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

T.T.: Nem hiszem, hogy eljut „A” kategóriás fesztiválra. Akárhogy is, „A” kategóriás egészestés alkotás nem készülhet olyan kevés pénzből, mint ez a film.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

T.T.: Szeretném, ha hosszú távon, főként TV képernyőkön érvényesülne a Guru, negyven év alatt egymillió boldoggá tenne.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

T.T.: Gyerekkorom óta Filmszemle-járó vagyok. A kilencvenes évek első felében, néző, zsűritag és fődíjas is voltam. Meghatározó élményem általános: a még szinte megosztottság nélküli Magyar Filmszemlék valódi örömünnepek voltak.


A film előzetese