Több, mint 450.000-res nézőszámmal zárta az évet Herendi Gábor csodalova, melyet tavaly márciusban mutattak be a mozik. Ma este 20:40-kor a tévében is bemutatkozik Blaskovich Ernő (Nagy Ervin), a piti szélhámos és sármos naplopó, aki kalandjai során tisztességes versenylovat farag a zabolátlan Kincsemből, miközben Klara von Oettingen bárónő (Petrik Andrea) kegyeit is elnyeri. Szintén az év első napját zárja Tiszeker Dániel könnyed tinimozija, a #Sohavégetnemérős, ami a Wellhello elképesztő népszerűségnek örvendő, hashtaggel ellátott, életérzés-dalszövegeit gyűjti egy csokorba, egy nyári szkeccsfilmben.

Tiszeker Dániel: #Sohavégetnemérős

A héten ismét műsoron egy különleges mesesorozat, az 1980-ban készült Misi Mókus kalandjai. Tersánszky József híres könyvsorozatából Foky Ottó készített annak idején bábfilmet, amit mostantól január közepéig minden nap látni lehet a Petőfi TV-ben. Kedden a természetfilmek kedvelőinek a Duna televízió kedvez: a Viharsarki fák alatt-ban, a Békés megyei Viharsarok természeti kincseit, “magányos öreg famatuzsálemek, kastélyparkok, ligetek, fasorok és a hozzájuk tartozó épületek történetét ismerhetjük meg”. A fákon túl Málnay Levente két tévéfilmje, a Százéves asszony és a Helyet az ifjúságnak is látható lesz.

Málnay Levente: A nap lovagja

Szerdáról csütörtökre virradó hajnalban Nordin Eszter Ütős csajok című dokumentumfilmjében egy visszavonult boxbajnokot és három tanítványát mutatja be, “a film izgalmas dramaturgiája öncélúnak sem nevezhető: szokatlan, ellentmondásos és zárt világot tár fel, hiszen a női ökölvívás kulisszái mögé enged bepillantást, szereplői pedig szabadon, cenzúrázatlanul beszélnek a szakma fonákságairól.” - írtuk a kritikánkban. Csütörtök este Mácsai Pál egyik korai filmszerepében látható A nap lovagjában, az estét Bacsó Péter vígjátéka, a Ki beszél itt szerelemről? folytatja, az éjszakát pedig Kern András tavaly előtti fekete humorú drámája, a Gondolj rám, és Till Attila tolószékes gengszterei zárják, a Tiszta szívvel-ben.

Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál

Bacsó Péter pénteken is visszatér, A tanú című kultikus munkáját senkinek nem kell bemutatni, újranézni viszont annál inkább ajánljuk. Hajdu Szabolcs, Karlovy Varyból díjesőben hazatérő, családi lakásdrámája, az Ernelláék Farkaséknál is pótolható: a 40 feletti, gyermeket nevelő generáció életérzését tökéletesen bemutató alkotást, a rendező a saját családjával készítette el, színészi munkájáért őt is Kristály Glóbusszal jutalmazták a cseh fesztiválon. Az estét egy vadonatúj, osztrák-cseh-magyar-szlovák koprodukcióban készült, életrajzi filmsorozat első része zárja Mária Terézia különleges történetéről, kisebb szerepekben felfedezhető Nagy Ervin, Rátóti Zoltán, Tenki Réka és Adorjáni Bálint is. A második epizód szombaton lesz műsoron.

Szemes Mihály: Kölyök

A Franciska vasárnapjai egy cselédlány viszontagságos életét mutatja be a 40-es években, Simó Sándor rendezésében. A lány beleszeret Lajosba, a házas szomszédba, míg a férfit el nem hurcolják munkaszolgálatra. A háború után Franciska felmegy Pestre, ahol rendőrnek áll, de amikor Lajos visszatér hozzá, a lány élete és személyisége is kettészakad. A vasárnap estét Törőcsik Mari zárja, két fiatalkori szerepével: Herskó János Két emelet boldogság című vígjátéka egy újonnan átadott ház lakóinak hétköznapjairól mesél, Szemes Mihály Kölyök című filmjében pedig szerelmi háromszögbe bonyolódik három fiatal – főszerepben az ifjú Törőcsik, Szabó Gyula és Zenthe Ferenc.

január 1., hétfő

Kincsem (r.: Herendi Gábor) / HBO, 20:40
Sohavégetnemérős (r.: Tiszeker Dániel) / Petőfi TV, 21:30
Immigrants - Jóska menni Amerikába (r.: Csupó Gábor) / RTL Gold, 00:30
Szinglik éjszakája (r.: Sas Tamás) / RTL Gold, 02:15

január 2., kedd

Misi Mókus kalandjai (r.: Foky Ottó) / Petőfi TV, minden nap 05:00, 10:00
Viharsarki fák alatt (r.: Kontra Mária) / Duna Televízió, 05:00
Százéves asszony (r.: Málnay Levente) / M3, 08:50
Helyet az ifjúságnak (r.: Málnay Levente) / Duna World, 11:35

január 3., szerda

Ütős csajok (r.: Nordik Eszter) / HBO3, 03:10

január 4., csütörtök

A nap lovagja (r.: Málnay Levente) / M3, 20:10
Ki beszél itt szerelemről? (r.: Bacsó Péter) / Duna televízió 00:00
Gondolj rám (r.: Kern András) / HBO, 01:15
Tiszta szívvel (r.: Till Attila) / Cinemax 2, 02:00

január 5., péntek

A tanú (r.: Bacsó Péter) / M5, 21:15
Kaland a főmettőrrel (r.: Málnay Levente) / M3, 21:30
Ernelláék Farkaséknál (r.: Hajdu Szabolcs) / Cinemax, 02:55
Mária Terézia / 1. rész (r.: Robert Dornhelm) / Duna Televízió, 20:25

január 6., szombat

Franciska vasárnapjai (r.: Simó Sándor) / Duna World, 11:10
Fotó Háber (r.: Várkonyi Zoltán) / Duna Televízió 15:10
Az aranyifjú (r.: Málnay Levente) / M3, 17:15
Mária Terézia / 2. rész (r.: Robert Dornhelm) / Duna Televízió, 20:25

január 7., vasárnap

Meseautó (r.: Kabay Barna) RTL+, 12:50
Két emelet boldogság (r.: Herskó János) / M3, 20:05
Kölyök (r.: Szemes Mihály) / M5, 21:15
A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO2, 01:45

Idézetek: Magyar Média Mecenatúra, port.hu