Bogdán Árpád: Genezis (Panorama Special)

Bogdán Árpád jó emlékekkel térhet vissza a Berlini Filmfesztiválra: 2007-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat elnyerő Boldog új élet, a rendező bemutatkozó nagyjátékfilmje nemzetközi premierjére is a Berlinalén került sor, ahol a Panorama szekcióban szereplő, életrajzi elemkből összeszőtt drámát elismerő oklevéllel díjazta a zsűri.Az azóta elsősorban színházi rendezőként dolgozó, néhány rövid- és dokumentumfilmet készítő Bogdán újabb nagyjátékfilmje, a részben a romákkal szembeni erőszakkal foglalkozó Genezis az idei fesztivál Panorama Special programjában debütál, míg hazai premierjére áprilisban, a Titanic Filmfesztivál programjában kerül sor.

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (Berlinale Classics)

A tavalyi fesztiválról Arany Medvével távozó Enyedi Ildikó (és a rendszerváltás körüli időszak) egyik kétségkívül legfontosabb filmje, Az én XX. századom a Berlinale Classics programjában szerepel - a vetítésen résztvevő szerencsések a világon először a film teljesen felújított, 4K DCP kópiáról vetített változatát láthatják. Az 1989-ben, Cannes-ban Arany Kamerával díjazott film bemutatóján Máthé Tibor operatőr mellett a rendező, Enyedi Ildikó is jelen lesz, hogy aztán kis idő múlva már a tengerentúlon készüljön a március 4-i Oscar-gálára, ahol a tavaly épp Berlinben debütált Testről és lélekről a Legjobb idegennyelvű film díjáért szállhat versenybe.

Tenki Réka (Shooting Stars)

1998 óta zajlik a fesztivállal egyidőben a European Shooting Stars programsorozata, ahova minden évben tíz, tehetséges, fiatal színész kap meghívást, hogy a program szervezői bemutassák őket a nemzetközi sajtónak és a fesztivál közönségének. Az idei csapat tagja Tenki Réka is, akiről már a tavalyi évben cikkezett a Variety. A színésznő olyan magyar tehetségeket követ a Shooting Stars résztvevőjeként, mint Ónodi Eszter, Hámori Gabriella, Tóth Orsi, Gryllus Dorka vagy Nagy Zsolt. Tenki Réka tavaly több alkotásban is feltűnt: a Testről és lélekről pszichiátereként ő leplezte le a két főszereplő összefüggő álmait, a Budapest Noirban talpraesett újságíróként segítette szerelme munkáját, a Csandra szekerében pedig társaival a szegénységben élő romák mindennapjait mutatta be - utóbbi alakításáért egyébként a minap Magyar Filmdíjra is jelölték.

Bucsi Réka: Solar Walk (Berlinale Shorts)

Bogdán Árpádhoz hasonlóan Bucsi Réka animációs filmrendező is visszatérő vendégként szerepel a Berlinalén: elsőként 2014-ben válogatták be a Berlinale Shorts versenyprogramjába Symphony no. 42. című diplomamunkáját (amely később az Oscar-shortlistre is felkerült), majd két évvel később LOVE című alkotásával került be a legjobbak közé. Idén egy különleges, dán produkció rendezőjeként versenyez az Arany Medvéért: az eredetileg 50 perces Solar Walk világpremierje a dán Viborg Animációs Filmfesztiválon volt, ahol az űrbéli történetet az Aarhus Jazz Orchestra élő zenével kísérte. A berlini versenyprogramba a film dán színekben versenyző, 21 perces verziója kapott meghívást.

Lichter Péter és Máté Bori: 2016. október 8., The Rub

A magyar avantgárd közeg legaktívabb képviselőinek két alkotását is meghívták a fesztivállal párhuzamosan zajló Kritikusok hetébe. A 2016. október 8. című kísérleti rövidfilmjük a Népszabadság bezárásának állít lírai emléket, melyet február 15-én vetítenek a programban. De nem csak rövidfilmmel, hanem egy nagyjátékfilmmel is bekerültek idén a különleges, kísérletező filmeket összeválogató szekció programjába: a The Rub című alkotásuk Shakespeare Hamletjét emeli át avantgárd közegbe. A talált film roncsolása Hajdu Szabolcs narrálásával válik teljessé, amelyből egy különleges, pszichedelikus utazás születik meg, párbeszédek nélkül.

+ Berlinale Talents, ScriptEast

A világ minden tájáról érkező pályakezdő filmeseknek szervezett Berlinale Talents rendezvénysorozaton három magyar fiatal vesz részt idén: Csémy Balázs színész, Tálas Zsófia vágó és Puskás Lilla filmkritikus-újságíró, illetve a fesztivál alatt kezdődő ScriptEast nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon Salamon András (Zsötem, Közel a szerelemhez) is részt vesz Boldogságom rövid története című filmtervével. 

A Filmhu természetesen most is ott lesz Berlinben, így olvasóink az idén sem maradnak le a legfrissebb hírekről, illetve beszámolóinkról.

Címlapon: Bogdán Árpád: Genezis (2018)