Hétfőn a jól bevált Ötvös Csöpi-Kardos doktor párost (Bujtor István és Kern András) vetik be, akik a Hamis a baba című krimi-vígjátékban egy drogcsempész bandát kapcsolnak le. Kedden egy igazi filmtörténeti klasszikusnak örvendhetünk, délután játsszák Szőts István Emberek a havason című alkotását. A 40-es évek elején készült filmdráma jelentősége abban rejlik, hogy elsőként szakított a korszakot jellemző sematizmussal, sokkal realisztikusabb elbeszélőmódot választva. A székely favágó és fiatal feleségének tragédiája nemzetközi sikert hozott az akkor elsőfilmes rendezőnek, az 1942-es velencei filmfesztiválon művészeti díjjal jutalmazták, újszerű stílusával pedig elhintette az olasz neorealizmus magvait is.

Szőts István: Emberek a havason

Este Erdély marad a helyszín, szintén itt játszódik Mihályfy Sándor 1993-as filmdrámája, az Ábel a rengetegben. Tamási Áron azonos című művét Kányádi Sándor adaptálta a filmhez, amelynek fiatal főhőse a vadonban ismerkedik meg az élet nehézségeivel. Szerdán egész nap kimaradnak a magyar filmek a műsorból, így Wes Anderson keserédes családtörténetével, az igazi sztárparádét felvonultató Tenenbaum, a háziátokkal vigasztalódhatunk. Éjfél után befut a Kojot, Kostyál Márk kőkemény vidéki akcióthrillerje. Éjszaka Fekete Ibolya Karlovy Vary-ban a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazott háborús kalandfilmje, az egy magyar származású forradalmár életét végigkövető Chico látható.

Pénteken a taxizó Cserhalmi Györggyel húz ujjat egy rablóbanda a nyolcvanas évek legizgalmasabb hazai bűnügyi filmjében, a Dögkeselyűben. Este Werner Herzog mesél egy eszementnek tűnő vállalkozásról: a Fitzcarraldo címszereplője (Klaus Kinski) az Amazonas őserdejének mélyén akar operaházát építeni. Mivel a valóság gyakran tükrözi a fikciót, a film forgatása is hatalmas kihívásnak bizonyult, szombat hajnalban ez is kiderül Herzog Legkedvesebb ellenségem című dokumentumfilmjéből, amely a rendező és a kiállhatatlan természetű Kinksi ellentmondásokkal teli kapcsolatát tárja elénk. Délután Jókai Mór műve elevenedik meg, Várkonyi Zoltán kétrészes történelmi filmjének, A kőszívű ember fiainak nézhetjük meg az első felét.

Csuja László: Virágvölgy

Este a tavalyi év nagy hazai meglepetésfilmje mutatkozik be a tévében: a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) egy internetes zaklatásról szóló tinidráma, ami kis költségvetésének ellenére is nagyon pozitív fogadtatásra lelt itthon. Schwechtje Mihály filmjében egy szégyenlős kamaszlányt, Esztert (Herr Szilvia) követjük, aki titkos chat-románcba kezd angol tanárával (Polgár Csaba), de a dolog egyre sötétebb fordulatokat vesz. 

Vasárnap A kőszívű ember fiai második része következik. Az esti tévépremier a Virágvölgy. Csuja László road movieja tavaly a Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West szekciójában nyert különdíjat, majd Palicson is begyűjtötte a Kritikusok Díját. A film főszereplője egy vadóc lakótelepi lány (Berényi Bianka), aki egy nap unalomból elrabol egy csecsemőt a parkból, majd egy értelmi fogyatékos sráccal (Réti László) összebarátkozva vidékre szökik, ahol megpróbálják megteremteni sajátos háztartásukat. Később még egy újdonsággal szolgál a program: a Szerzetesnek álltam című idei dokumentumfilm egy érdekes kísérletet mutat be, amelyben két vallástalan fiatal öt napra beköltözik egy papokkal teli keresztény kolostorba.

Június 3. Hétfő

Hamis a baba (r.: Bujtor István) / Mozi+ / 15:15 

Június 4. Kedd

Emberek a havason (r.: Szőts István) / M5 / 15:20

Ábel a rengetegben (r.: Mihályfy Sándor) / Duna TV / 20:25

Június 5. Szerda

Tenenbaum, a háziátok (r.: Wes Anderson) / Film Cafe / 21:00

Június 6. Csütörtök

Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO 2 / 00:15

Chico (r.: Fekete Ibolya) / Duna TV / 23:50

Június 7. Péntek

Dögkeselyű (r.: András Ferenc) / M5 / 21:50

Fitzcarraldo (r.: Werner Herzog) / Duna TV / 23:15

Június 8. Szombat

Legkedvesebb ellenségem (r.: Werner Herzog) / Duna TV / 01:55

A kőszívű ember fiai I/II. (r.: Várkonyi Zoltán) / Duna TV / 15:30

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály)  / HBO / 20:00

Június 9. Vasárnap

A kőszívű ember fiai II/II. (r.: Várkonyi Zoltán) / Duna TV / 14:55

Virágvölgy (r.: Csuja László) / Cinemax 2 / 20:30

Szerzetesnek álltam (r.: Huszár Domonkos) / M2 / 21:10

Borítókép: RLSM