2020 egy rémálom volt a magyar mozik számára: kétszer is le kellett húzniuk a rolót, először március 11-én, majd a júniusi újranyitást követően november 11-én szüntették be a vetítéseket. A bezárásokra persze szükség volt a járvány megfékezése érdekében, de reményeink szerint átvészelik ezt az időszakot a mozik, és mindegyik újra fog nyitni a koronavírus elvonulása után.

A tavalyi év rendkívüliségét jelzi, hogy előzetesen senki nem gondolta volna, hogy a Bad Boys harmadik része lesz 2020 legsikeresebb filmje itthon és világszinten egyaránt. Will Smith és Martin Lawrence akcióvígjátékára 345 916 ember váltott jegyet Magyarországon. Az első helyhez az kellett, hogy januárban, jóval a járvány kitörése előtt mutassák be a mozik, illetve hogy a tavalyi esztendő igazi nagyágyúit (Fekete Özvegy, Dűne, az új James Bond-film, stb.) átcsúsztassák 2021-re.

Tenet

Az év legjobban várt látványfilmje sem tudta megszorongatni a Bad Boyst. A mozik megmentőjének hálátlan szerepét osztották a Tenetre, végül 2020 harmadik legnézettebb filmje lett 188 456 eladott jeggyel. Christopher Nolan előző, Csillagok között című sci-fijére 276 604 ember ült be. Örök talány marad, hogy a fertőzésveszély miatt maradtak sokan távol a moziktól vagy egy vírusmentes évben is nagyjából ennyi nézőre számíthatott volna a Tenet. A Dunkirkre majdnem ugyanennyien, 182 ezren voltak kíváncsiak 2017-ben.

A 2020-ban debütált filmek toplistája a nézőszám alapján

1. Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (345 915 néző)
2. Úriemberek (214 249 néző)
3. Tenet (188 456 néző)
4. Tőrbe ejtve (158 988 néző)
5. Dolittle (132 075 néző)
6. Sonic, a sündisznó (124 299 néző)
7. Nagypapa hadművelet (117 019 néző)
8. Scooby! (109 675 néző)
9. Ne játssz a tűzzel (102 416 néző)
10. A láthatatlan ember (101 678 néző)

A mozik komoly krízisbe kerültek tavaly: amíg 2019-ben 293, addig 2020-ban csak 89 premier volt, az éves bevételük 70,1 %-kal esett vissza, tavalyelőtt 21,3 milliárd forintot hagyott a közönség a mozik pénztáraiban, tavaly mindössze 6,4 milliárdot.

A magyar filmek közül a Pesti balhé vonzotta be a legtöbb nézőt, 74 008 darab jegy fogyott el rá. Ősszel és decemberben több, közönségsikerrel kecsegtető hazai film premierje is elmaradt, így most már soha nem fogjuk megtudni, hogy Herendi Gábor Toxikomája vagy az Így vagy tökéletes című romkom elorozta-e volna tőle az első helyet.

Sok vagy kevés a 74 ezer néző? A járvány új helyzetet teremtett, így ezt nehéz megítélni. Széles közönséget megszólító film lévén minimum százezres nézettséggel kalkulálhattak a Covid előtt. 2019 legsikeresebb közönségfilmje, a Kölcsönlakás 152 751 nézőnél állt meg, de ezt a számot még egy olyan időszakban hozta össze, amikor a koronavírus nem ijesztett el embereket a mozizástól. Érdekességként említjük meg, hogy a 2019 decemberében debütált Seveled nézőinek egy jelentős részét tavaly gyűjtötte. Összesen 130 758 jegyet értékesítettek rá, ebből 52 612-t 2020-ban.

Pesti balhé

Szabó István búcsúfilmje, a Klaus Maria Brandauer és Eperjes Károly főszereplésével készült Zárójelentés 33 255 nézőig jutott. Kerekes Vica magányos cukrászlányként kereste a szerelmet a Habban, Lakos Nóra romkomja 26 271 embert csábított be a mozikba. A szeptemberi premieridőpont nem kedvezett ennek a filmnek, a könnyed hangvétel és a sztárszínész miatt eredetileg itt is jóval nagyobbak lehettek az elvárások.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre esetében viszont nincs ok a panaszra, 19 430 fő ült be rá, egy szerzői filmnél ez a realitás jelenleg. Az más kérdés, hogy ez lehetne sokkal több is, megérdemelnék a magyar szerzői alkotások, hogy nagyobb érdeklődés övezze őket. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, minimum egy rangos díj kell (a Testről és lélekről Arany Medvét kapott, majd 138 228 ember nézte meg a mozikban), de az igazán nagy nézőszámot az Oscar hozza el (a Saul fia 267 394 nézőt gyűjtött). A Felkészülés a mozik novemberi bezárása után a Cinegón növelte tovább pár ezerrel a nézőszámát.

2019-ben 26 magyar filmet mutattak be a mozik, hazai alkotásokra 595 587 néző ült be. 2020-ban a magyar premierfilmek száma 16-ra, a hazai alkotásokra eladott jegyek száma pedig 224 763-ra csökkent.

A tavalyi év nyertese a streaming

Tavaly három új streaming-szolgáltató indult el, a művészfilmes Cinego, a Filmintézet által gründolt, magyar filmekre specializálódott Filmio és  Budapest Film Távmozija. Ennek következtében eddig soha nem tapasztalt mértékben nőtt meg az online elérhető magyar filmek száma. Előljáróban még azt érdemes tudni, hogy a streaming-oldalak híresen titkolózóak, nézettségi csak ritkán közölnek, és akkor is gondosan úgy összeválogatva, hogy az a saját népszerűségüket bizonyítsa.

Ahogy más országokban, úgy a magyar piacot is a Netflix dominálja. Az év végi sikerjelentésükben az olvasható, hogy ilyen sok időt még soha nem töltöttek a magyarok a Netflix előtt, tavaly négy és félszer annyit filmeztek, mint 2019-ben. Tucatjával kerültek fel magyar filmek a streaming óriás felületére, a cikk megjelenésének hetében 46-ot számoltunk meg. Örömteli fejlemény, hogy Schwechtje Mihály iskolai zaklatással foglalkozó függetlenfilmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod a thriller kategória egyik legnépszerűbbike lett.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod

Lengyelországtól eltérően a Netflix még nem szállt be magyar produkciók gyártásába, viszont megvette Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmjének, a Pieces of a Womannek a forgalmazási jogait. Tudomásunk szerint ez az első magyar rendező által készített Netflix-film. Szintén mélyen a zsebébe nyúlt azért, hogy náluk jelenhessen meg a Rév Marcell által fényképezett Malcolm & Marie.

HBO Go 2011 óta érhető el Magyarországon, jelenleg 41 hazai produkció szerepel a kínálatukban, 20 játékfilm, 18 dokumentumfilm és 3 sorozat. Év végi jelentésükben ők is egy kifejezetten sikeres 2020-ról számoltak be. A közvetlen előfizetők 2019-hez képes 41%-kal több tartalmat fogyasztottak, nőtt a tartalomfogyasztás napi átlaga, és míg két éve egy felhasználó átlagosan 23 tartalmat fogyasztott egy hét alatt, tavaly ez a szám már 25 lett.

Az HBO már több hazai produkciót finanszírozott, tavaly a Visszatérés Epipóba jelent meg náluk, amelyet a Campfilmmel közösen készítettek el. Oláh Judit egy nyári táborban történt zaklatássorozatról forgatott filmet, amely a magyar alkotások és a dokumentumfilmek kategóriájában is a legnépszerűbb tartalom lett.

Legnézettebb magyar filmek 2020-ban az HBO Go kínálatában

1. Visszatérés Epipóba
2. Drakulics elvtárs
3. Rossz versek
4. A viszkis
5. Lajkó - Cigány az űrben
6. Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből (exkluzív HBO-premier)
7. Ruben Brandt, a gyűjtő
8. FOMO: Megosztod, és uralkodsz
9. X – A rendszerből törölve
10. Valan – Az angyalok völgye

A Budapest Film a mozik bezárására reagálva hozta létre az április 21-én elindult Távmozit, amellyel a moziélményt próbálják szimulálni az online térben. Az előadások meghatározott időben kezdődnek, akár be is telhetnek, és előre kell rájuk jegyet váltani. Közönségtalálkozókkal, izgalmas premier előtti vetítésekkel rukkoltak elő, például a Távmoziban egyszeri alkalommal levetítették Gothár Péter 2021-re átcsúsztatott, Hét kis véletlen című filmjét.

2020 májusában indult el a Cinego, az egyetlen művészfilmekre specializálódott online videotéka Magyarországon. A kínálatban a legnagyobb fesztiválokon debütált filmek mellett az elmúlt évek több jelentős hazai alkotása is megtalálható. Jelenleg 280 filmből lehet válogatni, ebből 37 magyar film, illete fent van egy hazai animációs sorozat, a Candide.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A legnépszerűbb magyar film a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre lett, ami nagy szó, mert decemberben 1-jén került fel, vagyis mindössze egy hónap alatt tört fel a csúcsra.

A legnépszerűbb magyar filmek a Cinegón

1. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
2. Ernelláék Farkaséknál
3. Nagyi projekt
4. Szerdai gyerek
5. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A Filmio november 19-én startolt el, végre van egy hely, ahol a magyar filmtörténet jelentős hányada legálisan és pár kattintással elérhető. Kedvünkre válogathatunk Fábri Zoltán vagy Szabó István klasszikusai közül, és olyan gyöngyszemeket is felfedezhetünk, mint a Katonazene. Jelenleg 230 produkció érhető el, 169 nagyjátékfilm, 50 animáció és 11 dokumentumfilm. Remélhetőleg folyamatosan bővül majd a kínálat, és előbb-utóbb külföldön is elérhető lesz – azzal rengeteg új rajongót lehetne szerezni a magyar filmnek.

A Békeidő történelmet írt tavaly, ez volt az első magyar nagyjátékfilm, amely a mozis forgalmazást átugorva rögtön az online térben debütált. Április 23-től kezdve lehetett 24 órára kikölcsönözni a Vimeóról. „Az első négy nap, csütörtök vasárnapig 6-7 ezer ember láthatta a filmet” - árulta el nekünk Hajdu Szabolcs, aki szerint ez egy váratlan és erős kezdés volt.

Békeidő

A járvány nem akar eltűnni az életünkből, a mozik bizonytalan ideig zárva maradnak, érdekes lesz látni, hogy vajon követi-e más film a Békeidő példáját. A saját munkájuk premierjét tervező alkotók immáron válogathatnak a streaming-oldalak között, a Filmintézet részéről többször is utaltak arra, hogy a Filmio a jövőben online premiereknek is helyet adhat.

Három részes cikksorozatunkban 42 idei bemutatóra eséllyel pályázó magyar filmet gyűjtöttünk össze, szintén érdekes lesz látni, hogy a járvány függvényében ebből mennyi jut el a mozikba, hány esetben döntenek online premier mellett, és mennyi tolódik át 2022-re. 

Nem sok jót vetít előre 2021-re, hogy sorra tolják el az amerikai filmek premierjeit tavaszról őszre. A Nincs idő meghalni című James Bond-filmnek az október 8. már az ötödik premierdátuma. Sok címet lehetne még sorolni, alighanem mindenkinek lesz olyan várva-várt filmje, aminek a(z ismételt) csúszása miatt bosszankodni fog. Személy szerint Edgar Wright Last Night in Soho című időutazós pszichológiai horrorjának az eltolása miatt vagyok a legszomorúbb. 

A mozis adatok a Filmforgalmazók Egyesületétől és a Nemzeti Filmirodától származnak.