Eggers harmadik és eddigi legnagyobb költségvetésű játékfilmje a 10. századi Izlandon játszódik, és egy skandináv mondahős, Amleth történetét dolgozza fel. Shakespeare is innen merített ihletet a Hamlethez. A viking herceget Alexander Skarsgard (A tinilány naplója, Tarzan legendája) alakítja, aki dühöngő fenevadként esik neki ellenségeinek – egy színésztársa beszámolója alapján Amlethként a fogaival fogja kitépni egy férfi torkát. Nem leszünk meglepve, ha a The Northman főhőse a végére teljesen megkattan az őt éltető bosszúvágytól.

Ethan Hawke és Nicole Kidman játssza a királyt és a királynét, Anya Taylor-Joy Amleth szövetségeseként tűnik fel az előzetesben, Willem Dafoe egy misztikus aurával bíró karaktert, Björk pedig egy boszorkányt alakít. A filmben A négyzet főszereplője, Claes Bang is fontos szerepet kapott.

 

Ahhoz, hogy ez a rendkívüli névsor összeállhasson, biztosan nagy segítséget nyújtott, hogy Robert Eggers korunk egyik legizgalmasabb feltörekvő rendezője. A boszorkányt az elmúlt évtized egyik legjobb és legegyedibb horrorjaként tartják számon – ez a film indította el Anya Taylor-Joy szédületes karrierjét –, A világítótorony pedig egy kopár szigetre száműzte Robert Pattinsont és Willem Dafoe-t, hogy ott aztán előadják minden idők egyik legsötétebb, Tarr Béla által is inspirált komédiáját az izoláció által szárba szökkenő őrületről. Biztosak lehetünk benne, hogy Eggers középkori bosszúfilmje távol fog esni a szokványos hollywoodi kosztümös hőstörténetektől.

A világítótornyot a CineFesten lehetett nagyvásznon látni, illetve tartottak belőle két vetítést a Puskinban, a The Northman viszont rendes moziforgalmazásban érkezik hozzánk, április 21-én mutatja be az UIP-Duna Film.