Az Európa-filmdíjas rendező első nagyjátékfilmjének főszereplője az a román Vlad Ivanov, akit leginkább a Cannes-ban Arany Pálmát nyert 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből, vagy legutóbb a Toni Erdmannból ismerhet a közönség.

Ivanov ezúttal egy ötvenes éveiben járó építészt alakít, aki, miután nyugtalanító híreket kap cége észak-afrikai építkezéséről, úgy dönt, személyesen oldja meg a problémát. A helyszínre érkezve azonban megdöbbenve tapasztalja, hogy a munka a legnagyobb rendben folyik. Fiatalsága helyszínén ugyanakkor szembesülnie kell eddig mélyen eltemetve őrzött emlékeivel és múltbéli szerelme utáni nyomozása során egyre mélyebbre merül múlt és jelen labirintusában.

Kenyeres Bálint rendező és Vlad Ivanov, a Tegnap főszereplője

A főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Jaques Weber, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia, a hollland Johanna Ter Steege, vagy a Timbuktuból ismert Toulou Kiki.

A Tegnapot harmincnégy nap alatt vették fel Marokkóban. Kenyeres elmondása szerint olyan helyszínt keresett, ami közel van Európához, kulturálisan mégis merőben különbözik tőle. Többek között ezért forgattak Casablancában, Essaouriában, Marrakechben és Tangierben.

A filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea. A Tegnap a Filmalap támogatásán túl a magyar Mirage Film, a francia Films de l’Aprés-Midi, a holland Rotterdam Films, a német One Two Films, a svéd Chimney Pot és Film i Väst, valamint a marokkói La Prod széleskörű nemzetközi koprodukciója.