A Foglyok-at a Cinefesten láthatta először a magyar közönség. A Filmhu is ott volt a vetítésen, nevettünk, izgultunk, és a magyar színészszakma erődemonstrációjaként értékeltük az alkotást. A nemzetközi porondon az A-kategóriás goai filmfesztiválon mutatkozott be a Foglyok nagy közönségsikert aratva. Díszbemutatója a Corvin moziban volt december 16-án, a két ünnep között pedig végre a nagyközönség is láthatja a Duna Televízióban, illetve az interneten.

A történet szerint 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit. A film abszurdba hajló humorral mutatja be a Rákosi-korszak durva visszaéléseit, azt a borzasztó tudatot, hogy a hatalom bármikor betoppanhat az ajtódon és tönkreteheti az életed.

 

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról, többek között Balázs Ádám zeneszerző, Csillag Mano vágó, Steinhauser Andrea casting director és Péterffy Máté hangmérnök is erősítette a csapatot.

A film a Filmfabriq gyártásában, a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásával készült, a MasterGood főtámogatói részvételével. A Foglyokat december 28-án, szombaton este 19.40-kor mutatja be a Duna Televízió, utána egy héten át a MédiaKlikk felületén is elérhető lesz.

címlapkép: Sodró Eliza