Lichter Péter harmadik játékfilmje Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni találkozásának szatirikus történetét meséli el. A Mácsai Pál és Rába Roland által megformált kísértetek beszélgetéseit régi hollywoodi klasszikusok, illetve szerzői és avantgárd alkotások asszociatív kollázsa kíséri. Kertész és Bódy gyakran vitáig élesedő anekdotázásából nemcsak a személyes drámáik és a filmkészítés ma is aktuális kérdései bomlanak ki, hanem a kollektív filmemlékezet világába is belemerülhetünk.

Az Üres lovakat meghívták a 23. Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjába, ahol a Between the Seas szekcióban versenyez majd, de nem ez az egyetlen alkotás, amivel a kísérleti filmes rendező a fesztiválon szerepel: A horror filozófiája című készülő munkájának első epizódja a Fascination szekcióban kapott helyet. A fesztivált október 24. és 29. közt rendezik meg a cseh Jihlava városában.

Halott rendezők szellemeinél nincs jobb társaság

"Utoljára Pálfi György Final Cut-ja varázsolt el minket ilyen képpárokkal. A found footage műfajában egyszerre van benne a bevágott film felismerésének öröme – ki ne lenne boldog ha tudná, hogy az ablakon bezuhanó alak John McClane volt – másrészt a mellé rakott képpel új értelmezést, új réteget kap még a Die Hard atlétás főszereplője is. Izgalmas, asszociációs játék, ami humorral, drámával, és Kertészék esetében még egy újabb halom jelentéssel tölti meg a képeket, és a két férfi mondanivalóját is."

A film azzal a céllal készült, hogy a montázsjátékkal összekötött beszélgetések révén belemerülhessünk a filmtörténet szövevényes hálózatába. Ebben az alámerülésben nem csak a két rendező anekdotái fontosak, hanem az általuk felvillanó képek, amik gyakran humoros ellenpontként, máskor elemelt asszociációként, hangulati felvillanásként funkcionálnak. A forgatókönyv készítéséről és más kulisszatitkokról Lichter Péter és írótársa, Kránicz Bence podcast adásunkban mesélt nekünk hosszasan. A párosnak hamarosan megjelenik első önálló filmtörténeti kötete is Kalandos filmtörténet címmel, a könyv bemutatóján Varga Dénes, a Filmhu újságírója fog beszélgetni velük.

Az Üres lovakat az alkotók 2019 márciusától vetítették alternatív, non-profit forgalmazásban. Budapesten olyan helyeken volt látható, mint az Art+Cinema, a Bem mozi, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE), vagy a Kalandorok Filmklub a Városligetben. A közönség vidéken is elcsíphette a filmet, többek közt a Debreceni MODEMben, Pécsett az Apolló moziban, Szegedi Tudományegyetem vetítésén vagy a győri Rómer-házban. Látható volt a Budapesti Klasszikus Film Maratonon is, a hivatalos program "Kertész Mihály hommage" szekciójában.

Üres lovak fanzine

Az alkotók a film forgatókönyvéből készítettek egy zine-t neves magyar és nemzetközi képző- és médiaművészekkel való együttműködésben (Ausztrics Andrea, Balla Márta, Csordás Levente, Blake Hargreaves, H. Jancsó Kata, Kállai M Kata, Luka Kostil, Kristóf Krisztián, Lovrity Anna Katalin, Pálhegyi Flóra, Szemző Zsófia, Trapp Dominika, Varjú Tóth Balázs). A zine a budapesti Ukmukkfukk Zinefeszten debütált, amelynek keretén belül az Aurórában is levetítették a filmet. A Mindwax és az Aula.co gondozásában megjelent zine-t meg lehet rendelni az Üres lovak facebook oldalán, vagy személyesen meg lehet vásárolni az ISBN Galériában vagy az Írók boltjában. Az Üres lovak helyet kapott a közép- és általános iskolások számára megalkotott SuliMozi program 2019/2020-as évadában is.

Néhány hónappal ezelőtt Máté Borival készült közös The Rub című munkája is ingyenesen nézhető lett, és mostantól az Üres lovak is elérhető online:

Üres lovak

Rendező: Lichter Péter

Producerek: Nedeczky Dóra, Lichter Péter, Máté Bori

Forgatókönyvíró: Lichter Péter, Kránicz Bence, Roboz Gábor

Vágó: Lichter Péter

Zene: Horváth Ádám Márton

Hangmérnök: Lukács Péter Benjámin

Operatőr: Gerencsér Dávid

Szereplők: Mácsai Pál, Rába Roland