Kenyeres Bálint készülő kisjátékfilmje, A repülés története 1905-ben játszódik Normandiában. Egy nagypolgári család és barátaik szedelődzködnek a piknik végeztével. Készülne egy fotográfia a társaságról, ám valaki még hiányzik a csoportképről. A rendező ennél többet egyelőre nem szeretne elárulni a film cselekményéről, amely jócskán tartogat meglepetéseket.

A film szereplői között vannak magyar, francia, szlovák és német színészek. Kenyeres Bálint elmesélte, hogy alapvetően magyar és francia szereplőket kerestek a koprodukció okán internetes adatbázisok és színészügynökségek segítségével, de például a szlovák szereplő, Juliana Mrvova a rendező egyik ismerősének régi ismerőse, aki komoly filmszínészi karrier után immár festőként tevékenykedik hazájában. Babarczy László karakterébe, korábbi személyes ismeretség híján egy fénykép alapján szeretett bele a rendező, ő hosszas győzködés után vállalta el a szerepet.

A repülés története 1905-ben játszódik Normandiában

Kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján esett a választás Adorján Eszterre közel hatezer gyerek közül, a rendező Milos Formant idézte, aki így nyilatkozott egy ízben: ha azt azonnal nem is tudom pontosan, hogy mit is akarok, a munka során egyre markánsabban körvonalazódik, hogy mi az, amit nem. A forgatás alatt afféle bábeli zűrzavar honolt, mivel ki-ki a saját nyelvén tanulta meg a szerepét – az utószinkron során fog majd megszületni a magyar és a francia kópia.

A történet megírásakor sem Kenyeres Bálint, sem társ-forgatókönyvírója, Beregi Tamás nem járt még Normandiában, pusztán festményekről, képekről ismerték a tájat. A rendező elmondása szerint a film foroghatott volna akár Írországban vagy Bulgáriában, ott is léteznek Normandiára hajazó helyszínek. A helyszínválasztás a francia koprodukciós partner miatt volt kézenfekvő, valamint később a Felső-Normandiai Alap is beállt a támogatók sorába. A forgatás előtt az alkotók végigjárták a teljes felső-normandiai partszakaszt, hogy megtalálják a két tökéletes helyszínt az ötnapos forgatáshoz.

Kenyeres Bálint arra a kérdésre, érez-e bármiféle nyomást, felé irányuló elvárásokat a Before Dawn zajos sikerei miatt, eképp reagált: „Egyelőre annak örülök, hogy két és fél éves munka után elkészülhet a film, jelenleg elegendő a saját elvárásaimmal foglalkoznom.” Hátra van még egy nagyszabású digitális trükk, amely a francia BUF Compagnie utómunka stúdiójában készül. A cég olyan filmrendezők munkáiban működött közre, mint Michel Gondry, Luc Besson vagy David Lynch.

A forgatás alatt bábeli zűrzavar honolt

A film sorsával kapcsolatban a rendező annyit biztosan tud, hogy szeretné, ha megtalálná a közönségét. A Before Dawn-t kísérőfilmként vetítették nemcsak a magyarországi, de a spanyol, francia és az angol mozik is. Ehhez természetesen meg kell találni a megfelelő nagyjátékfilmet, amely jól passzol hangulatában A repülés történetéhez. A televíziós forgalmazás részben már biztosított, hiszen a Duna televízió és az Arte France is szerepel a támogatók között. A kisjátékfilmmel remélhetőleg 2009 elején találkozhat majd a közönség.