Június 4-én hirdették ki a 6. Inkubátor Pitch Fórum öt nyertesét, ismét öt fiatal elsőfilmes kapott arra lehetőséget, hogy elkészítheti bemutatkozó egész estés filmjét. A korábbi években ennek a programnak köszönhette a létrejöttét a Cannes-ban díjazott Egy nap, a Karlovy Varyban győztes Virágvölgy vagy a bujdosó szabadságharcosokról szóló Guerilla.

Lányi Eszterrel, az NFI képzési igazgatójával, Szilágyi Fanni rendezővel, aki az Inkubátor keretein belül készítette el a Veszélyes lehet a fagyi című nagyjátékfilmjét, és az egyik friss nyertessel Sós Bálint Dániellel beszéltük át a program menetét, hogyan lesz a beadott pályázatból forgatókönyv, pitch, és végül mozgókép, és hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a fejlesztési folyamat során.

Lányi Eszter elmondta, hogy a kezdeti, játékfilmek esetében 67 milliót 100-ra, dokumentumfilmeknél pedig 24-ről 30 millióra emelték a nyertes filmekre fordítható gyártási támogatást. Bár mindegyik résztvevő elmondta, hogy az Inkubátor hatalmas lehetőség a pályakezdő filmesek számára, azt is hozzá kell tenni, hogy ebből a pénzből csak szűkösen lehet kijönni.

Szilágyi Fanni (jobb oldalt) a Veszélyes lehet a fagyi forgatásán / fotó: Pozsonyi Janka

Szilágyi Fanni egy egypetéjű ikerpárról forgatott filmet, és utólag úgy látja, teljes őrültség volt a Fagyival pályázni az Inkubátorhoz. A sok helyszín és az, hogy Stork Natasa játszotta el mindkét ikert, igencsak megnehezítette a forgatást. Viszont azt is érzékelte, hogy az egész stábnak a szerelemgyereke lett a film, hittek benne, és mindenki kimerülésig dolgozott rajta. A rendező úgy érzi, úrrá tudott lenni a nehézségeken, de arra biztatja a jelentkezőket, hogy „kevés helyszínnel és kevés szereplővel” tervezzenek.

Sós Bálint apáról és fiúról, és egy nehezen eldönthető morális dilemmáról készül filmet forgatni. Mit tehet egy apa, ha ő az egyetlen szemtanúja egy balesetnek, amit a kisfia okozott. A rendező elmondta magáról, hogy neki a reklámfilmezés jelentette az iskolát, és tudja, hol tud elfolyni a pénz. Szerinte a Minden rendben remekül beleillik a program által felállított keretbe, egy igazi inkubátoros film. Minimalista, a színészekre koncentráló. Ő nem egy bonyolult dolog kompromisszumos verzióját szeretné megalkotni – sokszor érzi ezt filmeket nézve, hanem egy egyszerű ötletnek a lehető legjobb változatát.

Természetesen az Inkubátor neuralgikus pontját is kitárgyaltuk: mindkét rendező szerint borzasztó élmény kiállni a színpadra és 7 percben megpróbálni felkelteni az érdeklődést a film iránt. Lányi Eszterrel közösen hasznos tanácsokat is megosztottak, milyen egy jó pitch, milyen vizuális anyagokat érdemes készíteni hozzá. Az NFI képzési igazgatója szerint jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy az inkubátoros filmeket minél nagyobb közönség számára láthatóvá tegyék. Kiemelte, hogy immáron marketingtámogatásért is pályázhatnak a produkciók.

Az Inkubátor Program az elmúlt 6 évben sokszorosan bebizonyította a létjogosultságát, elég csak ránézni az elkészült filmek listájára, vagy arra a sok ígéretes tehetség névsorára, akiknek készülőfélben vannak az alkotásaira. De Szilágyi Fanni és Sós Bálint elbeszéléséből is két rendkívül izgalmas film körvonalazódott. Jó, hogy van ez a kezdeményezés, és ha szeretnél részletesebben megismerkedni vele, akkor ez a podcast neked készült.

Menetrend:

 • 00:00 - Mi az az Inkubátor Program? Sikerek és készülő elsőfilmek
 • 02:10 - Milyen lehetőségei vannak az elsőfilmeseknek?
 • 03:50 - Az Inkubátoron kívül van élet az elsőfilmesek számára?
 • 06:35 - Minden rendben
 • 08:40 - Veszélyes lehet a fagyi
 • 09:30 - Szilágyi Fanni agya minden nap kiloccsant
 • 13:55 - Mennyire reális terv a Minden Rendben?
 • 16:15 - fejlesztési időszak
 • 17:40 - mivel lehet jelentkezni
 • 19:10 - Bálint mesél a fejlesztési folyamatról
 • 23:40 - Fanni mesél a fejlesztési folyamatról
 • 24:50 - A pitchelés művészete
 • 33:10 - Rossz filmtervet el lehet adni jó pitch-csel?
 • 35:45 - Vizuális anyagok a pitchhez
 • 39:45 - Mi történik a pitch fórum megnyerése után
 • 42:30 - marketingtámogatás
 • 46:50 - Az Inkubátor jövője

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, Mixcloudon, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.