Az első közép-európai forgatókönyv-börze 13 kiválasztott projektnek nyújt lehetőséget arra, hogy a 2007-es Pécsi Nemzetközi Filmünnep keretében, szeptember 30. és október 3. között bemutatkozzon egy nemzetközileg elismert, 15 tagú európai produceri testület előtt a sztori eladásának reményében. A Central European Pitch Forum egyedülállóságát az európai koprodukciós fórumok sokaságában story market jellege adja, azaz kifejezetten olyan nagyjátékfilmes forgatókönyvek méretik meg itt magukat, melyek még nincsenek producerhez kötve.

Az első Central European Pitch Forum-ra nem várt mennyiségben érkeztek a forgatókönyvek: 19 európai országból összesen 59 nevezés futott be - ez egy debütáló rendezvényhez mérten igen nagy szám. A széleskörű érdeklődés bizonyítja, hogy a CEPF hiánypótló jelleget tölt be az európai forgatókönyvírói workshopok és koproduckiós fórumok közé ékelődve. (Az 59 nevezés a következő 19 országból érkezett: Anglia, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.)

A Fade In alapítóiból álló előzsűrit (Hegedüs Bálint, Krigler Gábor, Lovas Balázs forgatókönyvírók) kemény feladat elé állította csaknem hatvan forgatókönyv elovasása két hét alatt. A munkát viszont nagyban megkönnyítette, hogy rendkívül magas átlagszínvonalat képviseltek a beérkezett alkotások. Több mint 20 könyv megérdemelte volna, hogy minősége alapján beférjen a kiválasztott projektek közé. Így végül a zsűri igyekezett azt szem előtt tartva dönteni, hogy minél több nemzet minél változatosabb tematikájú sztorijait engedje be a résztvevők közé. Az előzsűri külön örömére szolgált, hogy a magyar forgatókönyvek is igen jó színvonalat tudtak felmutatni, ezért a tervezett hárommal szemben négy könyvnek, s így összesen 13 projektnek nyújtunk lehetőséget a bemutatkozásra Pécsett.

Madarász István korábbi kisjátékfilmjének, az Előbb-utóbb-nak a forgatásán

A Fade In - Central European Pitch Forum 2007 résztvevői:

Jakub Dulban: Love Fixation (Lengyelország, romantikus dráma/komédia)

Gál Péter - Tóth Csaba: Weekend (Magyarország, dráma/thriller)

Kulvinder Gill: The Hit Man and Her (Nagy-Britannia, fekete komédia)

Eva Keuris: The Pit (Hollandia, dráma)

Maria Lappalainen: Red Diploma (Finnország, dráma)

Lengyel Balázs: Sleepwalkers (Magyarország, thriller/dráma)

Madarász István: Loop (Magyarország, thriller/akció/mystery)

Jaroslaw Marszewski - Anthony Marais: Plateau (Lengyelország – Németország, dráma)

Angel Mirou: The Majority (Spanyolország, mystery-thriller)

Novák Emil: Fluxus 69 (Magyarország, dráma)

Jana Ondikova: Amore (Szlovákia, dráma)

Mitko Panov – Tomasz Pasikowski: Witness (Macedónia/Svájc – Lengyelország, dráma/thriller/akció)

Paolo Poti: The God of the Hills (Olaszország, dráma)


A CEPF zsűrije 2007. július közepéig írja meg részletes szakmai véleményét a 12 író számára. Ezt követően indul az online konzultációs folyamat, melynek során a résztvevők feltehetik kérdéseiket a zsűri tagjai közül kijelölt konzultánsuknak, és útmutatásuk alapján fejleszthetik tovább a történeteiket. A résztvevők a vélemények alapján 2007. augusztus 31-ig írják át forgatókönyveiket.

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a zsűri tagjai a szakma legkiválóbbjai közül kerültek ki: a zsűri elnöke Christina Kallas (D-GR, az Európai Forgatókönyvírók Szövetségének elnöke), tagjai pedig Maciej Karpinski (PL, forgatókönyvíró, a Lengyel Filmintézet alelnöke), Richard Kwietniowski (UK, BAFTA-díjas rendező-forgatókönyvíró) és Giovanni Robbiano (I, rendező-forgatókönyvíró, a Genovai Egyetem professzora).

Kántor László producer és a Csapda egyik főszereplője, Miki Manojlovic az idei Berlinálén

A 12 író október első napjaiban, Pécsett helyszíni műhelymunka keretében tökéletesíti képességeit a pitch terén két kiváló angol pitch tréner, Jürgen Wolff és Rupert Widdicombe vezetése alatt, hogy utána megmérettesse magát a produceri testület előtt, s induljon a CEPF 10 ezer eurós összdíjáért.

A CEPF 15 fős produceri paneljének szervezése még folyamatban van, de már megerősítette részvételét Cyriac Auriol (Les films du requin, Franciaország - Bab Aziz, Heros), Borisz Csucskov (Chouchkov Brothers, Bulgária - Tilt), Andrej Derjabin (Hermitage Bridge Studio, Oroszország - Orosz bárka), Anna Gudkova (Profit, Oroszország - Vorosilov mesterlövésze, Luna Papa), Kántor László (Új Budapest Filmstúdió, Magyarország - Csapda, Dallas), Gabriele Kranzelbinder (KGP, Ausztria - Taxidermia), Alexander Ris (Mediopolis, Németország - Csapda, Földrengések zongorahangolója) és Karla Stojakova (Axman Production, Csehország - Restart). A teljes produceri névsor remélhetőleg július végére áll össze.