24 éve működik a Zsámbéki Nyári Színház a 17 hektáros park közepén álló elhagyott rakétabázison, ahol a földalatti betonbunkerek mellett és mélyén folynak az előadások. A szervezésbe szinte apránként folyt bele az egykori újságíró, Losonczy Csongor, aki három évvel ezelőtt arra jutott, összművészetivé lehetne bővíteni a fesztivált. A képzőművészeti alktótábor kezdetben egynapos baráti összejövetel volt, ebből bővült tíznapos együttgondolkodássá. Ma már nemcsak az elkészült munkákból nyílnak sorra a filmvetítések szüneteiben a kiállítások, de olyan meghívott művészek is közszemlére bocsátják „magukat”, mint a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hallgatói vagy ef Zámbó István. Kölcsönkenyér visszajár, mert mint azt a fesztiváligazgató elárulta a filmhunak, a Zsámbéki Bázis Fesztiválnak akkora a keletje, hogy ef Zámbóék viszonozva a meghívást, három napra vendégül látják a Szentendrei Művészeti Napokon augusztus végén. Rögtön ezután a fesztivál Best of-ja Budapestre is ellátogat, a Szimpla kertbe.

A fesztivál tavaly már 3-400 mozilátogatóval büszkélkedhetett, pedig Losonczy Csongor és csapata még mindig abból a keretből kénytelen gazdálkodni, amit a Zsámbéki Nyári Színház szervezői elkülönítenek számára a költségvetésből. A filmfesztivált ugyanis egyetlen pályázat alapján se támogatták. A főszervező azt mondja, ha volna rá 2-3 milliója, olyan fesztivált rendezhetne, amilyet álmodott. Mindazonáltal Zsámbéknak még így sem kell szégyenkeznie. Idén már nem is bíbelődtek pályázatokkal. „Így is megcsináljuk!”-mondták. Sokat számít az is, hogy a színházasok ingyen bocsátják az infrastruktúrát a mustra rendelkezésére. A szervezők bizakodóak, s idén már több száz nomád mozizót várnak a rakétabázisra.

Noha a költségvetés csak alig párezres, sokrétű program várja a mozirajongókat. Bemutatkozik a FILMDOK Filmfesztivál Csíkszeredából, Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin diákjainak válogatása, a doku-merítésben Szalay Péter három filmje, valamint Kincses Réka Balkán bajnok című munkája, mely Tőkés László ügyvédjét mutatja be. A fesztiváligazgató által válogatott nem fikciósok egyébként idén ’56-ra és a szabadság filmjeire koncentrálnak, míg Quirin Ágnes és Pálfi Zsolt a legfrissebb termésből igyekezett mazsolázni az animációs blokk összeállításakor. Szintén napjaink sikereire alapoz a játékfilm kiválasztása. Az egyébként baráti alapon meghívott Fehér tenyér, amelyet szabadtéren vetítenek, rendezőjével együtt érkezik a fesztiválra. Hajdu Szabolcs nem az első neves filmes személyiség, aki a fesztiválra látogat, tavaly Tarr Béla tette tiszteletét Zsámbékon.

Program.

http://www.zsambekfilmfeszt.mentha.hu/