Simonyi-Tóth: Egy szavazat

Panrásav a címe Pudics Zsuzsanna szellemi fogyatékosokról szóló félórás, érzékeny dokumentumfilmjének. Sikerült úgy nyúlnia a témához, hogy valami újat mutasson be: a szereplők ugyanis a Baltazár Színház társulatának tagjai, akik különleges teljesítményre képesek a színpadon. Az ő felkészülésüket kísérhetjük szemmel, és persze a próbák folyamán közelebbről is megismerjük a színtársulat tagjait.

A délutáni versenyprogram ismét egy nagyjátékfilmmel indult, mégpedig Szalay Kristóf (Nomen est omen) második nagy szabású munkájával, a Deus ex machina-val. A láthatóan minimális pénzből készült, Londonban játszódó sorozatgyilkosos-misztikus történet szerencsére nem veszi komolyan saját magát, így a humor feledtetni képes az amatőr szereplők nem mindig egyenletes teljesítményét. A teltházas terem vastapssal üdvözölte a filmet és a jelen lévő alkotókat.

Ugyancsak friss, fiatalos humorával tűnt ki a mezőnyből a Simonyi-Tóth páros már a Magyar Filmszemlén is szerepelt Egy szavazat-a. Az elmúlt évek végletekig kiélezett politikai helyzetéről fest pontos képet a film, egy szavazóhelyiségben történt haláleset, és a megboldogult nyugdíjas által le nem adott szavazat körül bonyolítva a cselekményt. Mindezt úgy sikerült megvalósítaniuk, hogy még csak fel sem merül az alkotók politikai inkorrektsége. Sőt! A poént nem lövöm le, remélem sokaknak lesz még lehetőségük, hogy találkozzanak a mindössze 18 perces alkotással. (A filmhun ide kattintva nézheted meg.)

Kovács István filmjében egy fiatalember fogyasztja el a kedvese által kikészített reggelit, majd öngyilkos lesz. Hogy miért és milyen előzményei vannak a tettének, csupán az ötperces film utolsó képkockáiból derül ki, így mindvégig sikerül fenntartania a feszültséget a rendezőnek (Előjáték).

Nem rejtették véka alá mondandójukat
Di Pol Jolanda, Búzás Mihály, Silló Sándor – a zsűri

Nagyszerű operatőri munkájával emelkedik a többi film fölé a Határvidék (rendezte: Király Tamás, operatőr: Kiss Gravi András, ide kattintva nézheted meg). A kirakós játékra emlékeztető történetmesélés végeredménye valószínűleg nem fog mindenkinél megegyezni, de feltehetően nem is ez volt a rendezői szándék a tanyavilágban játszódó bűntény mozaikszerű felépítésével.

A végére maradt a független film veteránjának, Káldy Lászlónak két alkotása. A Tavaszig még tíz nap biztos hideg címűben egy vidéki nyugdíjas házaspár életébe tekinthetünk be. Tél van, de Miklós bácsi már a tavaszt várja. A nyolcvanhatodikat. Minimalista eszközökkel megteremtett atmoszféra jellemzi a filmet, de itt is igaz, hogy a kevesebb több lehet. Szintén a hideg évszakban játszódik a Télen történt. A lovak szinte magán cirkuszi előadást tartanak gazdájuknak, aki a végén a nézők felé hajol meg a képzelt manézson.

Mindkét napon konzultáció zajlott a vetítések után a zsűri (Di Pol Jolanda – vágó, Búzás Mihály – színész, filmrendező, Silló Sándor – dramaturg, rendező), az alkotók és az érdeklődők részvételével. A szakmabeliek nem rejtették véka alá mondandójukat, nem kímélve az alkotókat sem. Persze mindezt a legjobb szándéktól vezérelve, azaz hogy túllépve az eddig elkövetett hibákon, legközelebb még jobb filmeket hozzanak magukkal a függetlenek.

Talán a szigorú véleményeknek tudható be, hogy a vasárnapi díjkiosztó ünnepségen igen csekély számmal jöttünk össze, pedig a zsűri összesen egy tucat filmet díjazott ill. juttatott tovább az 54. Országos Függetlenfilm Fesztiválra, amely az idén Siófokon lesz május 17-20-ig, ahova mindenkit szeretettel vár a MAFSZ (Magyar Független Film- és Video Szövetség).

Díjak:

Fődíj: Simonyi Balázs - Tóth Barnabás: Egy szavazat
1. díj (megosztva):
          Szalay Kristóf: Deus ex machina
          Gát Balázs: Gypsy Side
2. díj: Pudics Zsuzsanna: Panrásav
3. díj: Kovács István: Előjáték

Különdíjak

          Király Tamás: Határvidék - az operatőri munkáért Kiss Gravi Andrásnak
          Vargha Máté: Bal lábbal - különdíj a film humoráért
          Halper László: A Hős utca bálnavadászatra megy - különdíj a film humoráért
          Káldy László: Télen történt - különdíj Káldy László lovainak színészi teljesítményükért (1 mázsa zab lovaknak, házhozszállítással)
 
Elismerő oklevél

          Csuja László: Rózsafüzér
 
A fenti filmek bejutottak az 54. Országos Függetlenfilm Fesztivál versenyprogramjába, illetve a zsűri továbbjuttatta még a következőket:

          Káldy Lászó: Tavaszig még tíz nap biztos hideg
          Kővári "Borz" József: Vándormozi