Helyére került a TFZ

Úgy tűnik, hogy az immár fél évtizedes múlttal rendelkező, bécsi ihletettségű esemény szervezői ismét megfelelő helyszínt találtak hazánk egyik legpatinásabb, egy évtizede működő plázájának tetején. A Kossuth térről az utóbbi két év politikai „hepeningjei” miatt kiszorult kulturális eseménysorozat részben szintén zöld környezetben folytatódik, ami különösen a kisgyerekekkel érkező családoknak, kisebb-nagyobb társaságoknak szól. Mindez összecseng Szinetár Miklós szavaival, aki azt emelte ki, hogy a Westendbe költözés szimbolikus abban az értelemben, hogy a TFZ a politika szomszédságából  mindennapi életünk egyik legfontosabb színhelyére került.

Pető Zsuzsa, a TFZ producere felvázolta, a rendezvény struktúráját. 17.00-kor kezdődnek az elsősorban kicsiknek szóló filmes programok: rajz- és  tévéfilmek, majd az MTV Archívumából kimazsolázott felvételek következnek, amelyek többek közt Antal Imrét, Szécsi Pált, Kaszás Attilát, Selmeczi Rolandot, idézik illetve a még köztünk lévő alkotók közül az idén 70 éves Szabó Istvánt köszöntik a szervezők, öt játékfilmjének levetítésével.

Gyerekeknek is szól

19.00-kor kerül sor zenei eseményekre, elsősorban élő koncertekre, a sajtótájékoztatón ebből adott ízelítőt a Magonc együttes, amelyben főként 8-12 éves gyerekek játszanak reneszánsz és népi hangszereken. Emellett hallhatóak lesznek komolyzenei (Nemzeti Filharmonikusok, Budapest Fesztiválzenekar, stb.) és könnyűzenei előadók (pl.: Zuboly, Harcsa Veronika Quartet) is.

Filmek 20 m2-es kivetítőn

Az esti főfilm egy 20 m2-es kivetítőn látható, és a mozifilm-forgalmazóknak köszönhetően a Szabó István-alkotások mellett látható lesz az utóbbi évek magyar termése, például a Zuhanórepülés, a Kalandorok, a Megy a gőzösvagy a T4XI. 22.00-kor csökken a hangerő, de a vetítések folytatódnak. Késő estétől főként Chaplin-filmek következek, amelyeket Gyarmati István kísér zongorán.

Akár a Kossuth téren, az idén is lesznek nyugágyak - 100 db -, sörteraszon lehet lazítani, a füves területeken hatalmas napernyők védik az erős napsugaraktól a látogatókat, vagy ha kell, esőkabátokat osztanak szét. A legkisebbek számára pedig játszótér épül.

Idén a fesztivállal Debrecenben július 11-től 13-ig, Szombathelyen július 18-a és 20-a között valamint Győrött július 25-27-i hétvégén találkozhatnak az érdeklődők. Ez utóbbi hangzik a legígéretesebbnek a vidéki helyszínek közül, mert ott a Duna parti plázsra települ a fesztivál.

Amikor egy egész város mozizik

A szervezők nagyon bizakodóak a sikert illetően, a négy korábbi TFZ eddig 136 rendezvénynapból állt, 1150 filmet vetítettek, és kevés híján félmillió látogatója volt. Az idén 40 rendezvénynappal, 350 filmvetítéssel, több mint 30 élő műsorral készülnek, és reményeik szerint legalább napi ötezer látogató érkezik az fesztiválra.

Ha a sajtótájékoztatót tekinthetjük főpróbának, akkor a színházi hagyományok alapján a TFZ biztos teljesíti a várakozásokat, mivel a médiaesemény zárásának szánt produkció - Gyarmati István zongorán kísért egy Chaplin filmet - technikai problémák miatt többször is megakadt.