A bolognai Biografilm Fesztivál zsűrijét Ted Hope, Massimo Cantini Parrini és Signe Byrne Sørensen alkották. A döntést azzal indokolták, hogy a film újradefiniálja az otthon fogalmát és rámutat arra, hogyan lehet a nehézségek és küzdelmek ellenére boldogságot, örömöt és őszinte kapcsolatokat találni az életünkben. 

"Ez a szépség filmje. Maga a témája határozza meg az esztétikumát, miközben következetes és személyes portrét fest a film szereplőiről. Az alkotók különös hangsúlyt fektetnek a vizualitásra a fény és a tér tekintetében, nem beszélve az otthon és a táj magas esztétika színvonalú ábrázolásáról – igazi öröm a nézőnek. Ahogy a történet lassan halad előre, egyre mélyebbre ásunk a személyes emberi sorsokban. A film időt hagy az emberekkel való őszinte találkozásokra, ahol férfiak és nők, fiatalok és idősek mesélnek az életükről és a vágyaikról, felfedve az állami diskurzus mögött rejlő érzéseket. A film továbbá rámutat arra, hogyan szól bele az állam a személyes boldogság kérdésébe. Hogyan tartja örökös börtönben azokat, akiktől megvonja az állampolgárságot és az útlevelüket." - olvasható a zsűri döntése.


A boldogság ügynöke
 rendezője Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai, producerei Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur és Arun Bhattarai. Bemutatója a függetlenfilmes mekkának számító Sundance Filmfesztiválon volt, azóta eljutott Thesszalonikibe, Koppenhágába, Barcelonába, Sydney-be, San Francisco-ba és Lengyelországba is, utóbbi kettőn díjazták is. Egy Észak-Amerikai forgalmazó azóta felkarolta, de ezen kívül is 17 különböző ország megvásárolta a forgalmazási jogokat, így még sokáig műsoron is lesz. A film még elcsíphető a hazai mozikban is, forgalmazója a Mozinet.

Címlapfotó: Zurbó Dorottya a bolognai Biografilm Fesztiválon / Forrás: Szakonyi Noémi Veronika