A Slamdance fesztivál a Sundance kistestvérének is felfogható: 1995-ben alapították amerikai függetlenfilmesek, akik nem kerültek be a Robert Redford nevével fémjelzett fesztiválra. A Slamdance-t a mai napig azt jellemzi, hogy filmkészítők szervezik filmkészítőknek, céljük pedig az, hogy teret adjanak a filmkészítés nyers és innovatív formáinak. A honlap tanulsága szerint számos később nagy karriert befutott rendező mutatta ott be az első munkáit. Például Rian Johnson (Star Wars: Az utolsó Jedik, Tőrbe ejtve), Ari Aster (Örökség, Midsommar) vagy a hat Oscarra jelölt Élősködők rendezője, Bong Joon-ho.

Andrasev Nadja féltékenységről, szexualitásról és hiányérzetről egyszerre finoman és kegyetlenül őszintén mesélő, Szimbiózis című kisfilmje a rangos annecy-i animációs filmfesztiválon debütált, amelyet számos más külföldi meghívás és díj követett. Magyarországon először a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon volt látható, ahol három díjat söpört be, majd a budaörsi Primanimán a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat. A rendezőnek amúgy egyszer már szerepelt filmje a Slamdance-en, három éve A nyalintás neszé-t hívták meg.

Candide

Kreif Zsuzsanna, Bera Nándor és Turai Balázs grandiózus vállalkozásának, Voltaire Candide című művét kortárs környezetbe helyező animációs sorozatának a második részét vetítik a fesztiválon. Kéz- és lábtörést című epizódban egy háború közepén találja magát Candide, akit előtte harci robottá alakítottak át. A sorozat alkotóinak nehézségek során kellett átküzdeniük magukat, hogy azt végül a közönség elé tárhassák. Sajnos erre csak kevés alkalmuk volt eddig, az RTL Klub vetítette egyszer késő éjszakai időpontban, illetve fesztiválokon tartottak belőle vetítéseket. A Slamdance fesztivált idén január 24. és 30. között tartják meg.

forrás: Dot & Line