Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Ahogy a kritikánkban írtuk róla: "Lassan csordogáló párkapcsolati drámának indul, majd egy hitchcocki fordulattal kibillenti az egészet, és befelé forduló lélektani thrillerré válik. A végig tóparti helyszínen játszódó, kevés karaktert mozgató film nagy gesztusok helyett finom rezdüléseket kíván meg a szereplőktől, a feladatra pedig egy izgalmas hármast sikerült találni." Az operatőri és hangi munkát így dicsértük: "A tó mikrokozmoszát Réder György operatőr gyönyörű természeti képekkel teremti meg. [...] A természetközeli élményt a környezetből táplálkozó hangkulissza teszi teljessé, ami lényegében a filmzenét is helyettesíti." Felméri Cecília első nagyjátékfilmje mögött kiforrott rendezői látásmód sejlik fel. Érzékenyen használja fel a természet és az évszakok váltakozásának szimbolikáját az ember életét és kapcsolatait elátkozó, újra és újra ismétlődő mintázatok felfedésére és megtörésére. Aki többet szeretne tudni a Spirál forgatásáról, az olvassa el a helyszíni beszámolónkat itt.

 

Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Az ‘A’ kategóriás Varsói Filmfesztivál első és második filmes versenyprogramjában szereplő alkotás a zsűri elismerő oklevelét érdemelte ki. A rendezőnő korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronzása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja).

A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó - Cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.

Helyszín: Várkert Bazár, Szárazárok színpad

Időpont: augusztus 25., szerda (esőnap: augusztus 26.)

Kapunyitás: 19:00

Beszélgetés kezdete: 20:00

A vetítés kezdete: 21:00

Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Jegyek válthatók a Várkert Bazár oldalán.

Facebook esemény itt.