Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg az idei nemzetközi dokumentumfilmszemlét Budapesten. A BIDF nyitófilmje idén Hörcher Gábor Drifter című filmje lesz, amely az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb első filmnek járó díjat vitte el 2014-ben, jelentették be a rendezvény alapítói, Balogh Rita és Sós Ágnes a BIDF sajtótájékoztatóján. Hörcher Gábor elmondta, a Driftert október 29-től a mozikban is láthatjuk, a budapesti premierje a BIDF-en lesz. A tájékoztatón Varga Ágota rendező is jelen volt, akinek Szülei szeme című filmjét szintén először láthatják a magyar nézők. A film a 2007-ben elkészült Szemünk fénye című alkotásának folytatása, amely egy vak pár egészséges gyermekének életét mutatja be. „Nem egyszerű a világszínvonalban lenni, de ez a két rendező ott van” – mondta Sós Ágnes a két rendezőről.

bidf600

A fesztivál alapkoncepciója nem változott tavaly óta, idén is olyan dokumentumfilmeket tárnak a nézők elé, amelyek karakterközpontúak és igazi moziélményt nyújtanak. „Szeretnénk a dokumentumfilmekkel kapcsolatos rossz beidegződéseket elhessegetni, például azt, hogy unalmasak” – mondta Balogh Rita producer. A fesztivál négy szekcióban vetít filmeket: Nézz szembe a szüleiddel!, Nézz szembe az öregedéssel!, Nézz szembe az elnyomással! és Nézz szembe a sztereotípiákkal! jelmondatok alatt. A filmek a berögződések ellen szeretnének fellépni, a szervezők szerint máshogy fognak kijönni a vetítésekről nézők, mint ahogyan bementek. „Az élet tud olyan túlzásokat produkálni, amit egy játékfilm nem” – mondta a dokumentumfilmekről Sós Ágnes.  A BIDF zsűrijében Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond, Gigor Attila, Enyedi Ildikó, Groó Diána és Bollók Csaba is helyet foglal majd.

Gyarmathy Lívia a fesztivál első életműdíjasa lesz, az elismerést az ötnapos mustra záró eseményén nyújtják át. A fesztiválon négy alkotása vetítésével tisztelegnek a rendező előtt, az 58 másodperc, A lépcső, A mi gólyánk és a Táncrend című alkotásokat vetítik le szeptember 26-án és 27-én.

gyarm600

A fesztiválra a jegyek mától elérhetőek az Urániában, és a mozi honlapján.