A 36. Magyar Filmszemle nyitófilmje biztos hogy utazik Szarajevóba és Varsóba, de már Ljubljanával, illetve amerikai, olasz és francia fesztiválokkal is folynak a tárgyalások. A kisebbségi témájú koprodukció elnyerte a Nemzetközi Művészmozi Hálózat (CICAE) elismerő oklevelét is, amely belépő lehet nem egy külföldi artmoziba. A hírek szerint a produkció német forgalmazója is komoly tárgyalásokról számolt be. A Dallas főhősnője, Gryllus Dorka szintén Berlinben járt, s az ifjú tehetségeket bemutató Shooting Stars program meghívottjaként átvehette a részvételért járó Studio Hamburg által felajánlott díjat.

Az év első A-kategóriás fesztiválján a Filmunió szerint a vegyes visszhang ellenére jól szerepelt a Sorstalanság is, s noha Koltai Lajos filmjének forgalmazását egy amerikai ügynökség intézi, a Kertész Imre regényét adaptáló alkotás után sokan érdeklődtek a magyar pavilonban is. Ami biztos, hogy a történelmi nagymozi Olaszország legnagyobb forgalmazójának szárnyai alatt indul útjára Itáliában, s a német mozik is vetítik majd. Szintén kedvezően fogadták a Fórum szekcióban bemutatott kelet-európai rendezők által készített szkeccsfilmet (Lost and Found), melynek Rövid ideig tartó csend című 25 perces epizódját Mundruczó Kornél rendezte.

A Magyar Filmunió a MOKÉP-Hungarofilmmel közösen bérelt standján egyébként a Filmvásáron bemutatott Nyócker, illetve a VHS-ről vetített Csoda Krakkóban, Új Eldorádó, Miskolci boniésklájd, a Temetetlen halott, valamint a Szemle-győztes elsőfilm, Vranik Roland Fekete keféje is felkeltette a forgalmazók és fesztiváloztatók érrdeklődését, ám a tárgyalások befejezéséig pontos adatokkal nem szolgál a Filmunió. Ahogy arról sem, pontosan milyen filmekkel készül az őszi Cottbusi Fesztivál Focus on Hungary programjára. Vezér Éva azonban azt már elárulta, hogy jövőre talán nagyobb hellyel gazdálkodhat a magyar pavilon, hiszen a Filmvásár kinőtte a helyszínét, s a következő fesztiválon már új, a Koprodukciós Vásárhoz közelebbi helyen várja a kiállítókat. Utóbbira egyébként két magyar filmtervet, az Inforg égisze alatt készülő Tündérkört Fliegauf Benedektől, illetve a Cinema Filmnél lévő Edelényi János-féle Prima, primaverát válogatták be.

Vezér Éva szerint az, hogy az ifjú tehetségeknek szervezett Talent Campuson idén már 12 magyar vehetett részt, mutatja, milyen sok tehetséges fiatal van az országban, s hogy a számuk örvendetesen növekszik. Ez és a többi eredmény csak erősíti azt a tudatot, hogy a magyar film erős, s érdemes odafigyelni rá. Ezért fontos a jelenlét, a magyar pavilon, ami egy biztos pont, ahol a magyarokat meg lehet találni. Hogy benne vagyunk a köztudatban, az is jelzi, hogy szinte nincs európai fesztivál, amelyen ne vennénk részt.