Rekordszámú résztvevővel az új, elegáns helyszínen megtartott EFM a világ egyik legfontosabb filmes vásárának számít. Idén a hazai tehetségek iránti érdeklődés tovább növelte a németek sikerét.  

"16 éve messze ez volt a legnagyobb és legsikeresebb vásár", állítja Beki Probst, az EFM vezetője. Az eredményeket mindig nehéz pontosan meghatározni, hiszen nagyon sokszor a tárgyalások csak hetekkel a rendezvény után zárulnak le, de azt lehet tudni, hogy dollárok, eurók, rubelek, jenek, és jüanok milliói cserélnek gazdát.

Népszerű filmek a vásáron

Az egyik legtöbbször szóba kerülő portéka Elemi részecskék című mozi volt, mely Michel Houellebecq "Az európai psycho" néven is emlegetett, nálunk is megjelent 1988-as könyvének adaptációja. Houellebecq regénye a szexualitás ábrázolásával és az emberiségre vetett hideg reménytelenségével sokkolta az olvasókat. Az Oscar Roehler rendezésében készült filmet 23 ország forgalmazói kapkodták el a fesztivál első napjaiban.

Az európai psycho
Moritz Bleibtreu az Elemi részecskékben

"Félelmetes, szívből jövő, érzelmekkel teli visszhangokkal találkoztunk. Egészen különféle vevők kerestek fel mindenféle országból, és 24 órán belül a legfontosabb helyekre eladtuk a filmet", nyilatkozta Hengameh Panahi az Elemi részecskék eladását végző Celluloid Dreams elnöke. Egy másik német versenyfilmet, a Requiem-et szintén jónéhány fontos helyre sikerült eladni. 

A britek is különösen aktívak voltak. Elhintették Mike Leigh készülő, egyelőre címnélküli, új filmtervéről szóló híreket, valamint általános érdeklődést keltett a Rescue Dawn című projekt Werner Herzog rendezésében és Christian Bale főszereplésével.

Probst szerint az üzleti növekedés a nagyszámú észek-amerikai résztvevőnek is köszönhető, ez pedig azért lehetett így, mert az Amerikai Filmvásár időpontját február végéről novemberre tették át. Ezzel Berlin maradt az egyetlen lehetőség, hogy kielégítsék az éveleji moziforgalmazó és tévés vásárlók érdeklődését - még a májusban esedékes legnagyobb, cannes-i vásár előtt.

Az EFM rendezvényein 45%-kal több, 240 eladó 683 filmet kínált, és összesen 4284 ipari szereplő volt jelen. 

A japán pénztárcák kinyíltak

A berlini vásár véget ért, de csütörtökön nagyban folyt tovább az üzletkötés, írja a Variety. Különösen a japánok nem lankadtak, és különféle termékeket foglaltak le mozipiacuk és fesztiváljaik számára. Új szereplők is előléptek, így például az Avex nevű videó és zenecsoport erőteljes forgalamzóként lecsapott a Grudge (Átok) 2-re. Takashi Shimizu angolnyelvű remake-je saját, japán eredetije alapján készült. A japánok legutóbb még 4 további filmre kötöttek szerződést, köztük például a Francisco két fia című zenés drámára, mely Brazília hivatalos Oscar-nevezettje volt.  

Észak-amerikai érdeklődők
Robin Williams a The Night Listener (Az éjjeli fülelő) című filmben

A berlini mezőnyből rengeteg film indulhat világkörüli útra. Például a Candy már elkelt Olaszországba és Törökországba is, a The Night Listener (Az éjjeli fülelő) című Robin Williams főszereplésével készült amerikai "meglepetésfilm" pedig Mexikó és az Egyesült Arab Emirátus mellett Magyarországon is bemutatkozik majd az SPI forgalmazásában.