A Heart of Europe International TV Festival & Forum a Lengyel Televízió (TVP) kezdeményezése, amely a közép- és kelet-európai közszolgálati műsorszolgáltatók legújabb televíziós tartalmainak széles körű bemutatóját és versenyét kínálja. A fesztiválon a lengyel, cseh, szlovák, szlovén, magyar, észt, litván, lett, horvát, szerb, román, bolgár, ukrán, grúz és litván közszolgálati televíziók által készített legjobb játékfilmek, sorozatok, dokumentumfilmek, valamint szórakoztató, gyermek- és ifjúsági műsorok és digitális projektek kerülnek bemutatásra.

Mivel a magyar lottónyertes házaspárról szóló filmtervet a Magyar Televízió (MTVA) nem támogatta, a Heart of Europe filmdíjért a Fortuna vendégei horvát színekben indult. A film hazai gyártó cégei a COLLOC Productions és az ELF Pictures, míg horvát koproducere a Peglanje snova.

 „Kálmán Mátyás filmje meglehetősen régivágású, az eseményeket lineáris sorrendben mutatja be, szereplőit szimplán követi a kamerával a hétköznapokban, néha leülteti őket egymással beszélgetni vagy elmondatja velük a múltbeli eseményeket. A kortárs kreatív dokumentumfilmek meta-jellegéhez akkor kerül a legközelebb, amikor a legvégén szereplők beülnek megnézni a történetük által inspirált színdarabot, nehézségeik dramatizált változatán kacagnak és meghatódnak. Történetük tanulságos mivolta miatt érdemes rászánni másfél órát: az igazi szerencséjüket nem a milliók jelentik, hanem az, hogy egyszer régen megtalálták egymást." írtuk korábban a Fortuna vendégeiről.

 

 „A dokumentumfilm az Andraschek házaspár lottónyereményét követő 4 év eseményét mutatja be, a forgatás 2014-ben indult. A film világpremierje 2022-ben, a Sarajevói Filmfesztiválon volt. Több rangos külföldi és magyar fesztiválszereplésünk és a most elnyert Heart of Europe Award mellett a FIPRESCI-díjra vagyunk a legbüszkébbek, amelyet filmkritikusokból álló, nemzetközi zsűri ítél oda egész estés játék- vagy dokumentumfilmeknek. 

Horváth-Szabó Ágnes producer és Nana Šojlev

Hálásak vagyunk horvát partnereinknek, mert magyar forrás híján kizárólag nekik köszönhető, hogy ez a megható és megrázó, minden ízében közérdeklődésre számot tartó történet végre a közönség elé tárható. Köszönet a maroknyi stábnak, akik velünk voltak az évek során. Legfőképp pedig köszönjük Anikónak és Lacinak, akik bíztak bennünk, beengedtek az életükbe. Tanulságos történetüket több európai csatorna sugározza majd. Bízunk benne, hogy Magyarországon is látható lesz a képernyőkön.” – Mondta Horváth-Szabó Ágnes producer, aki a Heart of Europe díjat átvette Varsóban, 2023. szeptember 28-án.

Forrás: Kálmán Mátyás