Július 14. és 20. között tizenkét kategóriában több mint 100 filmet láthat a közönség a Palicsi Filmfesztiválon. A versenyprogramban 14 film szerepel, ezek közül 12 indul a fesztivál három fő elismeréséért, a legjobb filmnek járó Arany torony díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért. Ebben a válogatásban szerepel Bogdán Árpád Genezis című filmje, amely a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. Az alkotásokról öttagú zsűri dönt, amelynek tagja lesz Enyedi Ildikó rendező is.

Genezis: A remény hullámai

A 68. Berlinale programjában mutatkozott be Bogdán Árpád második nagyjátékfilmje, a 2008-ban történt, tragikus romagyilkosságok utóhatását bemutató Genezis. A bűncselekményből kiinduló történetet három szálon, egy kisfiú, egy fiatal lány és egy felnőtt nő szemszögén keresztül árnyalja, de a gonosz ábrázolása mellett reménnyel fordul a jövő felé.

Csuja László Karlovy Varyban nemrég díjazott filmjét, az amatőr főszereplőkkel készült Virágvölgyet a Párhuzamok és ütközések című kategóriában láthatják a nézők. A magyar filmek válogatásában hat film szerepel. Egyebek mellett bemutatják Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című alkotását, és Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmjét is láthatja a vajdasági közönség, valamint M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor vígjátéka, a Brazilok, Politzer Péter fekete-fehér drámája, a Férfikor és Gárdos Éva történelmi krimije, a Budapest Noir is bekerült a válogatásba.

Csuja László: Virágvölgy 

A rendezvény zárónapján mutatják be Palicson és Szabadkán A Viszkis című filmet. Antal Nimród legújabb alkotása Ambrus Attila, a Viszkis rabló élettörténetét dolgozza fel, és nem szűkölködik a rendezőtől megszokott akciójelenetekben sem. A palicsi filmfesztivált a barátság erejéről szóló, Lazzaro Felice (Boldog Lazzaro) című olasz film nyitja meg július 14-én.

Forrás: MTI