Idén a FILMART majdnem 4,000 vásárlót és 15%-kal több, 400 kiállítót vonzott, ami a 10 éves történetében eddig a legnagyobb létszám. A kiállítók közül sokan Törökországból, a Bahamákról és Iránból első alkalommal vettek rajta részt. Előzetesen több mint 4,000 vásárló regisztrált az Interneten keresztül, hogy meglátogatja a kiállítást.

A magyar filmes szakma is képviseltette magát a hongkongi eseményen.

Termékek és szolgáltatások széles körét mutatták be a négynapos rendezvényen, a filmektől, a rajzfilmkészítésen, a digitális szórakoztatás elemein, az audio-vizuális eszközökön, az utómunkálatokon keresztül egészen a zenei produkciókig.

Több mint 160 filmvetítés és nemzetközi premier bemutatását szervezték meg a vásárlátogatók számára.

A vásár alatt öt szemináriumot tartottak különböző témákban, amelyek az „Új anyagi források Ázsiában”, az „Európai-ázsiai koprodukciós társulás”, a „Média-konvergencia globális fejlődése és ennek hatása az ázsiai rajzfilmek készítésére”, a „Digitális Mozi és Produkció” és a „HDTV fejlődése Kínában” címeket viselték.



Ebben az évben az esemény különleges mozzanata a Hongkongi Zenei Vásár felavatása és bemutatása volt, az IFPI Hong Kong együttműködésével. A Hongkongi Zenei Vásár pavilonját zeneipari szakembereknek és partnereknek szánták, akik különböző üzleti lehetőségeket terveztek felfedezni a szerzői jogokkal való kereskedés, az új média alkalmazások, a technológia-átvitel és a média elemek ötvözése terén.

Az Oracle Added Value egy független, weboldalon történő felmérést végzett el a kiállítók és a vásárlók körében a vásár időtartama alatt, hogy az ipar új irányvonalai ilyen módon is megmutatkozhassanak.

Az iparban érdekelt válaszadók majdnem 70%-a a legjelentősebb ázsiai filmes eseményként ítélte meg a hongkongi FILMART és a Hongkongi – ázsiai Filmfinanszírozó Fórum (HAF)  programját, amelyeket hasonló rendezvények követnek majd Dél-Koreában és Japánban is.

A Hong Kong & New Territories Motion Picture Industry Association Ltd (MPIA) és a HKTDC közös szervezésében, harmadik alkalommal megrendezett HAF egy fontos bemutatkozási lehetőség a filmipar számára, amely támogatja a kereskedelmileg kivitelezhető és ígéretes filmtervek megvalósítását Hongkongban és Ázsiában, mégpedig úgy, hogy pénzügyi és üzleti segítséget biztosít különböző koprodukciókon és közös vállalatokon keresztül.

A vásárlók elmondásuk szerint úgy tervezték, hogy a filmjeik, a digitális és televíziós szórakoztatási termékeik több mint felét hongkongi forrásból szerzik majd be. Kiderült, hogy Dél-Korea és Japán a második és harmadik lehetséges beszerzési forrás volt körükben.

A válaszadók pozitív hozzáállását hangsúlyozta a két eseményre való nagyszámú jelentkezés is.

Ebben az évben a HAF 616 befektetőt vonzott a világ minden tájáról, 25%-kal többet mint múlt évben. A rendezvény ideje alatt több mint 630 megbeszélt időpontot biztosítottak a befektetők számára, amikor is találkozhattak a 25 kiválasztott filmprojekt rendezőivel, többek között Stanley Kwannal, Fruit Channal és Gordon Chan Ka-seunggal.

A felmérés Kínát a hongkongi piacnövekedés „ígéretének földjeként” mutatta be.

A megkérdezettek többségének elmondása szerint Hongkong a legmegfelelőbb hely a tengerentúli filmes vállalatok és vállalkozók számára, hogy a kínai kontinensen lévő partnerükkel találkozzanak a koprodukciók és marketinggel kapcsolatos problémák megtárgyalása céljából.

A Kereskedelemfejlesztési Tanács (TDC) ügyvezető igazgatójának helyettese, Raymond Yip leszögezte, hogy Hongkong, mint filmes központ egyedülálló Ázsiában a nemzetközi fekvése, alkotóképessége, elosztási hálózata és a művészeti technológiája miatt.

A felmérés megmutatta, hogy még mindig a hongkongi akciófilmekből származik a legtöbb jövedelem, amelyeket a komédia, a horror és a dráma műfaja követ. A kutatás szerint a legkeresettebb sztárok a következők (vezetéknevük szerint csoportosítva):

• Férfiak: Jackie Chan, Stephen Chow, Chow Yun-fat, Andy Lau és Tony Leung;
 
• Nők: Cecilia Cheung, Maggie Cheung, Carina Lau, Angelica Lee Sin Je és Michelle Yeoh;
 
• Rendezők: Jackie Chan, Stephen Chow, Andrew Lau Wai Keung, Jonnie To és John Woo.

A FILMART és a HAF weboldalai:
http://www.hkfilmart.com/filmart
http://www.hkfilmart.com/haf

forrás: Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács budapesti irodája
Web: http://www.tdctrade.com