Versenyben a két magyar film

Augusztus 24-én kezdődött a Duna-menti országok mozgóképeinek éves seregszemléje a horvátországi Vukovarban - tudatta a Magyar Filmunió. Az idén 5. alkalommal megrendezett filmfesztivál játékfilm versenyében indul Dyga Zsombor Köntörfalak című kamaradrámája, amely a 2010-es Magyar Filmszemlén a Legjobb rendező, a főszereplő Elek Ferenc alakításáért a Legjobb színész, a Legjobb vágó - Czakó Judit, valamint a Közönségdíjat is elnyerte. A havasalföldi Ploiestiben augusztus 25-28. között tartják a mozgókép ünnepét, az első romániai filmvásárt is magában foglaló Arany Kárpátok filmfesztivált. A Kelet-Európa és Ázsia közötti filmes kapcsolatok előmozdítására létrehozott rendezvény versenyprogramjában indul Kocsis Ágnes második játékfilmje, a Pál Adrienn. A cannes-i filmfesztiválon debütált és azóta világszerte számos rangos díjjal kitüntetett alkotás Ploiestiben az Arany Kárpátok Nagydíjért kel versenyre. A seregszemle zsűrijében Moldoványi Ferenc filmrendező-producer is részt vesz.

 


Nézd meg a Pál Adrienn előzetesét!


Újabb fesztiválon versenyez a Csicska

A Párizsban, tízedik alkalommal megrendezésre kerülő Silhouette Rövidfilm Fesztiválon augusztus 28-án vetítik Till Attila filmjét. A Csicskát Cannesban, a Rendezők Két Hete című programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A Magyar Filmszemlén is résztvevő kisfilm hazai premierjére három hét múlva kerülsor.



Nézd meg a Csicska előzetesét!



Befejeződött a Sherlock Holmes nevében forgatása

Befejeződött a Sherlock Holmes nevében című új magyar ifjúsági film forgatása. Az alkotás független produkcióban, alacsony költségvetéssel készül, producere Váczy Károly, rendezője Bernáth Zsolt, korábban az Illúziók (2009) című filmen dolgoztak együtt. A két Sherlock Holmes-rajongó tinédzser nyári rejtélyes kalandjait elmesélő mozi 30 napon át forgott Dunaújvárosban. A film főszereplői Szénási Kristóf (Holmes), Ungvár Ádám (Watson) és Kugler Nikolett (Ica) először álltak a kamera előtt, rajtuk kívül szerepet kapott még Gáspár Tibor, Karalyos Gábor, Kiss Attila és Tahi-Tóth László is. A film utómunkálatai decemberig tartanak, még Karácsony előtt várható a dunaújvárosi bemutató. Szélesebb közönség a 2012-es Magyar Filmszemlén láthatja az alkotást.

sherlock_500