filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Dyga Zsombor: Ez volt az akkori álmom. Egy valós idejű 80 perces dialógus 3 vadidegen között. Egy vakrandi Budapest szívében. Egyébként 2007-ben egyszer már nekivágtunk a forgatásnak, készült egy ötperces pilot, aztán egy éven keresztül nem történt semmi. 2008-ben tudtuk tényleg leforgatni azt a filmet és úgy, ahogyan én azt eredetileg kitaláltam.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

Dyga Zsombor: Czakó Judit vágóval, Juhász Róbert hangmérnökkel és a The Uptown Felaz zenei formációval csináltam minden eddigi filmemet. A Köntörfalakat fényképező Marosi Gábor segédoperatőrként dolgozott már a Tesóban és a Kész Cirkuszban is, sőt Részletkérdések címmel készítettünk 2007-ben egy kisfilmet. Gábor Hujber Balázs látványtervezővel karöltve teremtette meg a Köntörfalak vizuális világát. Nem is voltunk sokkal többen, egy 12 fős mini stábbal forgattuk le a mozit, 15 éjszaka alatt.

Az első változat


filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Dyga Zsombor: Major Pisti és a FilmTeam karolta fel a produkciót, 2 év kudarcolás után. Durst Gyuri segített a legelején, és beszállt az utómunkába is. Két jó ember már elég.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Dyga Zsombor: Az alkotófolyamat egésze, három brilliáns színésszel és a csipet csapattal.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Dyga Zsombor: Az alvás.

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Dyga Zsombor: Mindig minden nagy és kisfilmet megnézek, és mindig remélem lesz néhány remek és csak pár nem túl jó köztük. De még azok is tanulságosak tudnak lenni, és lehet színészt vadászni.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Dyga Zsombor: Elek Feri, Tompos Kátya és Rába Roland alakítása is parádés. Hujber Balázs és Marosi Gábor munkáját nem győzöm eleget dicsérni, de Czakó Judit és a The Uptown Felaz összedolgozása is kiemelkedő.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Dyga Zsombor: „Amit nem küldesz kapura, abból sosem lesz gól” Wayne Greczky

A második változat  - Nézd meg a galériánkat is!


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Dyga Zsombor: Miután egy jó évünk volt a színészekkel próbálni és a koreográfiát, amivel bejárjuk a teret, előre kitaláltuk Gáborral, így a forgatáson már csak finomhangolásra és kivégzésre volt szükség. 2-3 felvételből általában megvoltunk. A film leghosszabb snittje a tetőn körfahrt négy és fél perc, az például elsőre megvolt tökéletesen, csak Woody Allennek vettünk egy biztonságit. Persze voltak macerásabb snittek, de 4-5-ből megvoltak azok is.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Dyga Zsombor: Bármelyik hatalmas öröm lenne.

filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Dyga Zsombor: Néhány boldog és megérintett néző tenne boldoggá.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

Dyga Zsombor: A filmek. Na meg persze hajnali hatkor sorbanállás a lefoglalt jegyekért, egy zárt vasrács előtt.

kontor_werk_500

Részlet a forgatókönyvből